En ny studie om sötningsmedel vill slå hål på myter om de påstådda negativa effekterna av lightläsk.
1 av 2: En ny studie om sötningsmedel vill slå hål på myter om de påstådda negativa effekterna av lightläsk. Foto: JENS L'ESTRADE
Insulinkänsligheten ska inte påverkas mer av lightläsk jämfört med vatten, menar forskarna.
2 av 2: Insulinkänsligheten ska inte påverkas mer av lightläsk jämfört med vatten, menar forskarna. Foto: RODGER MACUCH / AP TT NYHETSBYRÅN

Ny forskning: Lightläsk gör dig inte tjock

Hur nyttigt är egentligen lightläsk? Forskare vid Köpenhamns universitet menar att du varken blir tjock eller sjuk av drycken.

Lightläsken kan till och med vara ett effektivt verktyg om du vill gå ner i vikt, skriver Politiken.

Det finns många fördomar mot läsk som är sötad med sötningsmedel istället för socker. Biverkningar som sockersug, cancer och att du lägger på dig vikt av drycken är allmänt kända.

En ny studie om sötningsmedel i drycker som forskare på Köpenhamns universitet har publicerat vill slå hål på de påstådda negativa effekterna av lightläsk som sprids. 

Forskarna påstår till och med att den konstgjort sötade läsken skulle kunna hjälpa personer som vill gå ner i vikt. De har följt 60 överviktiga personer under sex månader och låtit dem dricka olika slags drycker.

 

LÄS ÄVEN: Sötningsmedel kan få dig att gå upp i vikt 

 

Personerna i studien har druckit en liter av dryckerna var per dag. De drycker som testats är vatten, lättmjölk, vanlig Coca cola och Coca cola light. Det ska ha gett forskarna vid instutionen för sport och nutrition en inblick i vad som händer i kroppen när de olika dryckerna konsumeras.

Bidrar inte till allvarliga sjukdomar 

Diabetes typ 2 och cancer är två sjukdomar som forskarna drar slutsatsen att lightläsk inte orsakar, utifrån resultaten i den enskilda studien. Det är i grund och botten lika nyttigt att dricka ett glas mjölk som ett glas läsk sötad med sötningsmedel, menar forskarna.

Insulinkänsligheten ska inte påverkas mer av lightläsk jämfört med vatten, mjölk eller vanlig läsk menar forskarna, och de säger samtidigt att det inte var någon skillnad i vikten heller. Den vanliga läsken som är sötad med socker ökade både fettnivåerna och kolesterolnivåerna i blodet. 

 

LÄS ÄVEN: Här är fem obehagliga bieffekter av lightläsk 

 

Många forskare har studerat dryckens påverkan på kroppen och kommit med motsatta resultat. Tidigare studier har larmat om att sötningsmedlen kan orsaka fetma, demens, diabetes typ 2 bland annat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!