Husdjur kan fungera som terapi.
1 av 2: Husdjur kan fungera som terapi. Foto: SHUTTERSTOCK
Den nya studien visar att ägare till sjuka djur drabbades av mer stress, depression och ångest i jämförelse med de som hade friska husdjur.
2 av 2: Den nya studien visar att ägare till sjuka djur drabbades av mer stress, depression och ångest i jämförelse med de som hade friska husdjur. Foto: SHUTTERSTOCK

Professor: Borde finnas "VAH – vård av husdjur"

Våra husdjur får oss att må bra. 

Men blir hunden, eller kanske katten, kroniskt sjuk kan det innebära att vi utvecklar ett stressbeteende. 

I värsta fall en depression. 

Nu föreslår en professor: inför VAH – vård av husdjur. 

Det här visar en ny studie gjord på Kent State University i Ohio, skriver SVT Nyheter. Där lät forskarna undersöka sammanlagt 238 hund- eller kattägare. Av de undersökta hade 119 ägare ett husdjur som drabbats av kronisk, alternativt dödlig, sjukdom. 119 av djurägarna hade ett husdjur som var friskt.

Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings Universitet, är inte främmande för tanken att  det borde införas VAH – vård av husdjur. En djurägarnas motsvarighet till VAB – vård av barn.

– Husdjur kan fungera som terapi med stora samhällsvinster men den här forskningen visar att det också blir allvarligt när djuren blir sjuka. En praktisk aspekt av det är att samhället kan behöva fundera på olika stöd för dessa djurägare, säger han till SVT Nyheter.

Om våra husdjur kroniskt sjuka kan det innebära att vi utvecklar ett stressbeteende. Foto: SHUTTERSTOCK

Per Jensen menar, att om husdjuren betyder mycket för sina ägare, i form av hälsa och välbefinnande, borde det inte vara ologiskt om man beviljades ledigt för att ta ta hand om ett sjukt djur. Ungefär som en förälder har rätt att vabba om ens barn insjuknat. 

LÄS OCKSÅ: 6 anledningar till att hundar är bra för din hälsa

Emotionella band – på gott och ont

Resultaten av studien på Kent State University i Ohio visar att ägare till sjuka djur drabbades av mer stress, depression och ångest i jämförelse med de som hade friska husdjur. Per Jensen säger exempelvis att en prognos för tillfrisknandet efter en hjärtinfarkt skulle kunna påverkas i positiv mening om personen hade ett friskt husdjur, inte ett sjukt. 

– De emotionella banden är på gott och ont – smärtan när kompanjonen blir allvarligt sjuk kan vara förödande som den här rapporten visar, säger Per Jensen till SVT Nyheter.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!