Ny forskning: Dagligt solande förlänger livet

STOCKHOLM. Drick ditt lunchkaffe ute i solen – det är bra för hälsan och kan förlänga livet, enligt en ny studie som följt 29 000 svenska kvinnor under en tjugoårsperiod.

Dödligheten i förtid bland kvinnor som undviker att sola är dubbelt så hög jämfört med dem som solar.

"Sola kort på dagen"

– Det vi tror är att man ska sola dagligen och man ska sola kort mitt på dagen, säger Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien, till Sveriges Radios Ekot.

Kvinnorna har fått svara på frågor om hur de solar på sommaren, på vintern, i solarium och utomlands, och hänsyn har tagits till faktorer som övervikt, alkohol, rökning, motion, ekonomi och utbildning.

En hypotes är att D-vitaminet, som man får genom att sola, och som skyddar mot en rad sjukdomar, är det som ger de solande kvinnorna ett extra skydd.

Rekommendationer står fast

Enligt Johan Gullikson, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten, är det inte aktuellt att ändra några rekommendationer

– Det kommer hela tiden nya studier. Vi grundar våra råd på det sammantagna forskningsläget över hela världen. Vi kan inte byta råd från den ena veckan till den andra varje gång det kommer en ny studie, säger han till Metro.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!