Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 aug 2013 14:54

Ny atrosmedicin kan hjälpa miljontals sjuka

Paul Townsend.

Paul Townsend.

Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Brittiska forskare säger sig ha hittat ett botemedel till den obotliga ledsjukdomen artros.

Mirakelmolekylen skapas naturligt i kroppen - och om fem år kan den släppas i pillerform.

- Rapporten är mycket spännande, kommenterar Ralph Nisell, överläkare på reumatologiska kliniken vid Karolinska institutet.

I dag lever uppemot en miljon svenskar med artros.

Antalet sjuka ökar dessutom drastiskt eftersom vi lever allt längre och artrosrisken ökar med åldern.

Men nu är ett botemedel på väg - enligt den brittiske professorn Paul Townsend och hans kollega Dr Ian Locke.

Townsend arbetade med ett protein som heter urocortin när han gjorde det banbrytande fyndet. Professorn och hans kolleger upptäckte av en ren slump att proteinet, som skapas naturligt i kroppen, kan användas som botemedel för artros.

- När vi såg dessa observationer första gången 2010 vågade jag inte ens tro på det. När jag förstod att det stämde kändes det helt fantastiskt, säger Paul Townsend, professor vid universitetet i Manchester.

Förhindrar celldöd

Townsend och hans kolleger har experimenterat med att ge urocortin till möss. Resultatet visar att urocortin förhindrar den celldöd i brosk och leder som påskyndas av artros.

- Vi har även genomfört tester på bortopererade mänskliga leder. Molekylen är både skadelindrande och förebyggande - man kan alltså behandla artros innan sjukdomen har brutit ut, fortsätter Townsend.

Professorn tror att urocortin kan släppas i pillerfrom inom fem till sju år.

- Det går att injicera urocortin intravenöst redan i dag. Nu handlar det om att få fram ett piller som är potent och riskfritt, säger Townsend.

"Intressanta resultat"

Ralph Nilsell, docent på reumatologiska kliniken vid Karolinska institutet:

- Resultaten ser intressanta ut, och den teoretiska modellen och diskussionen håller förmodligen, men det är för tidigt att säga om urocortin verkligen kommer att bli ett "artros-läkemedel" de kommande åren, många ytterligare studier behövs.

Kerstin Ragnarsson, 75, fick artros för 25 år sedan. Hon tycker om att skriva, spela nyckelharpa och gitarr och skulle bli överlycklig om en tablett kunde dämpa smärtan i fingrarna.

- Den här tabletten låter som rena drömmen. Jag skulle ta den med en gång, säger Kerstin Ragnarsson, som är pensionär och bor i Vejbystrand.

hoppas på tabletten.