Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 jul 2009 19:37

Uppdaterad 21 jul 2009 08:38

Nu vårdas 22-åringen med konstgjord lunga

Här kommer 22-åringen fram till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Där har han nu kopplats till en konstgjord lunga.

Här kommer 22-åringen fram till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Där har han nu kopplats till en konstgjord lunga.

Foto: Stefan Söderström

22-åringen är framme vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Här på ECMO-sektionen vårdas han nu med en modifierad hjärt- och lungmaskin - en konstgjord lunga.
- Det är en betydligt mer avancerad behandling än vanlig intensivvård, säger sektionschefen Kenneth Palmér till Expressen.se.
Den 22-årige mannen vårdades tidigare på Vrinnevisjukhuset i Norrköping efter att han insjuknat i svininfluensan och sedan fått en lunginflammation. Mannen lades in på sjukhuset i tisdags förra veckan.
På måndagen försämrades mannens tillstånd.
Personal från ECMO-enheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna kom till Vrinnevisjukhuset strax efter lunch. Läkarna satte in ECMO-behandling. Det innebär att blodet syresätts utanför kroppen med en konstgjord lunga för att lungorna ska få vila.
– Försämringen har gjort att vi ökat trycket i respiratorn och ökat koncentrationen av tillförd syrgas. Men trots detta är syrevärdena i blodet inte tillfredställande, sa Christer Liedgren, chefläkare på Vrinnevisjukhuset, till Expressen.se.

Transporterad till Solna

Sent på måndagseftermiddagen transporterade 22-åringen från Norrköping till Stockholm och Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Strax efter klockan 18 var transporten framme.
– Vi kommer att hålla honom nedsövd ett par dagar i början. Men målet är att sedan att hålla honom vaken, säger säger Kenneth Palmér, chef för ECMO-sektionen.
Enligt Kenneth Palmér har 22-åringen fått en sekundär infektion på grund av svininfluensan.
En normal behandling på ECMO-sektionen tar cirka 14 dagar. Men enligt Palmér det kan ta upp till två månader.
– Det är en betydligt mer avancerad behandling än vanlig intensivvård, säger han.