Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jörgen Hildebrandt

Nu når amerikanska fetmasockret Europa

Nya larmrapporter varnar för att nya "värstingsockret" från USA väntas flöda in till EU och Sverige de kommande åren.

Enligt Svenska Dagbladet pekas sockret isoglukos ut som boven i dramat i den amerikanska fetmaepedemin, samtidigt som forskare menar att det höjer risken för diabetes.

"Förbjud det från huset", skriver läkaren Mark Hyman i Huffington Post.

Forskaren David Ludwig skuldlägger det för att ligga bakom ökad fetma i USA, forskning uppges visa att befolkning i länder som tillåter det löper större risk för typ-2-diabetes.

Tidigare har EU-begränsningar hållit det utpekade sockret isoglukos i stort sett borta från svenska marknaden. Men om bara två år kan allt förändras.

Löper större risk för cancer

Svenska Dagbladet rapporterar om att ändrade importkvoter under 2016 och 2017 kommer betyda att sockret flödar in på EU:s marknad. Enligt Jordbruksverket har det tidigare tillåtits producera drygt 690 000 ton av sockret, men Sverige fick ingen del av detta.

Isoglukos är industriellt framställt och anses vara farligare än vanligt socker på grund av en ändring i balansen mellan glukos och fruktos, där glukos är betydligt mera framträdande i framställningen.

Och färska marknadssiffror från företaget Agribenchmark visar att andelen isoglukos väntas stiga från fem procent av EU:s sockermarknad till en tredjedel av den. Och följderna kan bli gigantiska, enligt forskare.

I USA har det så kallade "värstingssockret" sparkat i gång en våldsam hälsodebatt där forskare menar att det är huvudorsaken bakom att allt fler blir överviktiga och därmed löper större risk för hjärtattack, stroke och cancer, skriver Huffington Post.

"Skär bort det från ditt liv"

En studie publicerad i tidsskriften "American Journal of Clinical Nutrition" syftade också på att befolkningen i länder som tillät sockret löpte 20 procent högre risk att drabbas av typ-2 diabetes än de boende i länder som förbjöd sockret.

Och forskare skickar nu en hälsouppmaning:

"Skär bort isoglukos ur ditt liv för gott. Du kommer att vara mer hälsosam. Vår planet blir mer hälsosam och våra barn kommer att bli mer hälsosamma", skriver läkaren Mark Hyman.