Yogan kan återställa balansen i kroppen på alla plan.
Yogan kan återställa balansen i kroppen på alla plan. Foto: Mikael Sjöberg, Thinkstock

Nu kan du yoga dig till ett lägre blodtryck <br />

Medicinsk yoga är mjuk och effektiv träning - som passar alla. Nu används yogan allt mer i sjukvården. Studier visar till och med att medicinsk yoga hjälper mot stress och sänker blodtrycket. Häng med i GI&hälsas artikelserie om medicinsk yoga. Först ut: yoga som stärker ditt hjärta.

Allt fler svenskar går på yogapass på gymmet, eller yogar på särskilda yogastudios.

Men yoga som terapi och rehabilitering inom sjukvården växer också.

Göran Boll startade IMY, Institutet för medicinsk yoga, 1995. Sen dess har han introducerat medicinsk yoga för mer än 35 000 personer.

- Människor har tränat yoga i över 5 000 år eftersom yogan skapar balans, stärker kroppen och sinnet och ökar vårt medvetande, säger han. Nu har vården blivit mer öppen för yogan som behandlingsform.

 

"Avlägsnar inre konflikter"

På Danderyds sjukhus använder man sedan januari 2010 medicinsk yoga i rehabiliteringen för patienter som drabbats av hjärtinfarkt. På Karolinska universitetssjukhuset pågår en studie om medicinsk yoga och hjärtsvikt.

- Enkelt uttryckt handlar yogan om att återställa balansen på alla plan genom att avlägsna inre konflikter, blockeringar och hinder, förklarar Göran Boll.

- Balansens kan ha rubbats av stress, oro - och skapat problem med allt från matsmältning och sömn till rygg och hjärta.

 

Göran Boll har introducerat medicinsk yoga på över 250 arbetsplatser. Foto: Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Passar också kroniskt sjuka

Den medicinska yogan utgår från klassisk kundaliniyoga - fysiska övningar och ställningar kombineras med andnings- och koncentrationstekniker.

- Man gör alla övningar utifrån sin förmåga och sin dagsform. Även svårt utmattade och kroniskt sjuka personer kan träna medicinsk yoga.

Göran Boll började med yoga 1993, och kände på en gång att det här ville han arbeta med. Innan dess jobbade han med fastigheter inom näringslivet.

- Jag läste om yoga redan när jag var elva år, och tyckte att det lät som att bli Stålmannen - att få kontroll, och kontakt med djupare krafter, berättade han.

Han börjar varje dag med ett pass på 30-40 minuter.

- Jag har inte haft en sjukdag på 15 år, säger han. Jag kan bli snuvig, men inte mer.

Vid de öppna yogaklasserna Göran och hans medarbetare leder är den vanligaste deltagaren en kvinna i 40-årsåldern. Men allt fler män tränar yoga.

- Manliga förebilder som golfspelare, fotbollsspelare och boxare har berättat om sin yogaträning, vilket säkert ökat intresset.

 

Det här är medicinsk yoga

En terapeutisk yogaform som utgår från klassisk kundaliniyoga: en ursprunglig yoga från norra Indien och Tibet - en av de äldsta former av yoga människan känner till.

 

Den medicinska yogan har också vävt in aspekter från ayurveda, den indiska läkekonsten, och komponenter från den traditionella kinesiska medicinen.

Institutet för medicinsk yoga IMY har utvecklat yogaformen under kliniskt/terapeutiskt arbete sedan 1996, och erbjuder i dag ett hundratal pass och meditationer, indelade i åtta grupper: Ett terapeutiskt system som kan användas vid rehabilitering för grupper med olika behov - som astmatiker, personer med olika former av ryggproblem, hjärtproblem, sömnstörningar, ätstörningar och migrän.

 

Korta, enkla yogapass med rörelser och andningsteknik kombineras med meditation för att skapa balans på alla plan. Alla övningar utförs med utgångspunkt från individens förmåga och kapacitet.

 

Medicinsk yoga har en positiv effekt för personer med:

Adhd

Astma

Depression

Högt blodtryck

Magproblem

Migrän

Ryggproblem

Stressproblem

Stroke

Sömnsvårigheter

Ätstörningar

 

Källa: IMY, Institutet för medicinsk yoga.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande