Shirley Clamp.
Shirley Clamp.

"Nu blir jag glad av att se mig själv i spegeln"

Inga kläder passade, hon hade ont i kroppen och kallades tjockis på nätet. Efter år av jojobantande har Shirley Clamp, 40, gått ned tre storlekar och aldrig mått så bra tidigare.

- Jag har blivit mycket mer harmonisk. Tidigare orkade jag ingenting och kände att livet sög, säger hon till Söndag.

Ni kanske har hört klubblåten "Step by step" spelas på radion. Och blivit förvånade när artisten presenteras som Shirley Clamp. Att hon vill testa en ny genre, och på ett annat språk, är talande för det som händer i hennes liv sedan en tid tillbaka. Att prova på nytt och förändra sig själv.

- Texten är så passande till det som jag gått igenom och upplever just nu. Att gå från någonting som man upplevde att man inte trivdes med. Meningen är att man ska bli stärkt av låten.

Det Shirley syftar på är den "resa" hon genomfört och som fortfarande pågår med att förändra sig själv. Den handlar om att gå ned i vikt, lära sig säga ifrån och bygga på självkänslan.

- Att alltid vara alla till lags har jag i många fall blivit lidande av. Både när jag var yngre och under åren som vuxen. Folk kan säga "Gud vilket fint drag, Shirley", men jag har ju mått jättedåligt av det. Hon berättar att det när hon slog igenom var ett heltidsjobb att försöka få alla att älska henne och allt hon gjorde. "Gud, de får inte tycka illa om mig", "Vad ska jag släppa för låt, tänk om inte alla gillar den här låten?" snurrade runt i hennes huvud hela tiden.

- Jag ska inte säga att det är som bortblåst nu men det är mycket skönare. Jag har blivit vuxen på ett annat sätt och insett att det är omöjligt att få alla att älska det man gör och den man är.

Varifrån kommer detta?

- Det sitter långt bak i tiden och handlar om min uppväxt. Jag växte upp med mamma och storasyster och de har bråkat så länge jag kan minnas. Men de umgås jämt ändå, reser ihop och så. De har en speciell relation.

Men bråken och tjafsen gjorde Shirley nervös och genom att trolla eller vara rolig försökte hon lätta upp stämningen som barn. Trodde att hon hjälpte dem då.

- Man gick som på nålar hela tiden. Därför har jag nog blivit rädd för konflikter. ­Eller, jag vågar säga ifrån men blir jättenervös när det blir dålig stämning och vill att alla ska må bra hela tiden. Det sitter kvar.

En helt annan person

Det fortsatte även i skolan där Shirley blev "clownen" bland vännerna. Hon förväntades alltid vara rolig och det blev som ett "ansvar" hon gick och bar på.

- Jag skulle alltid se till att alla var glada och att den goda stämningen höll i sig. "Oj, nu blev de ovänner här, nu måste jag hitta på något roligt". Jag försökte vara alla till lags hela tiden. Sa någon något dumt till mig försvarade jag mig också alltid med ­humor.

Något som även har påverkat henne i yrkeslivet. Hon har låtit andra bestämma hennes låtar, även när hjärtat sagt nej. "För det blir nog bäst om de väljer." Men också för att hon säger sig ha varit så tacksam när hon äntligen slog igenom, vid 31 års ålder.

- Jag hade ju sjungit en rysk allsång om någon hade bett mig. Men där har jag börjat närma mig mer att lyssna till mig själv. Jag är en helt annan person bara mot för två år sedan.

När Shirley fick dottern Vilja för 4,5 år sedan hamnade allt fokus på henne av naturliga skäl. Och när Shirley sedan kom sist i Melodifestivalens deltävling 2009 blev hon själv chockad när hon märkte att hon inte blev så knäckt som hon skulle ha blivit tidigare.

- Då någonstans började jag förstå att det här med att vinna och bli älskad av alla inte var allt. Efter det började jag gå och prata med en coach som bland annat är specialist på prestationsångest. Jag skulle göra en show men undrade ändå om det verkligen var någon som ville se mig. Han stärkte mig väldigt mycket.

Trotsade med tajta klänningar

Men något hon inte lyckats få till förrän nu är det här med vikten. Shirley har varit en typisk viktpendlare och en sådan som testat alla dieter som finns genom åren.

- Men jag har aldrig gått upp så mycket som jag lyckades göra när Vilja kom. När jag slutade amma tog det fart på riktigt. Då handlade det inte om några extrakilon längre.

Dock lyckades hon gå ned ganska mycket för två år sedan, det var uppträdandet i Melodifestivalen som triggade henne, genom att ta bort kolhydrater och socker, och träna en del.

- Men så fort det var över ville jag fira med något att äta, belöna mig för att det hade varit så "synd om mig" som inte fått äta pasta. Efter det kände jag mig misslyckad för att jag "förstört" dieten och tappade motivationen att fortsätta.

Den sommaren gick hon upp alla sina kilon, och lite till, och tvingades bära sina "tjockisbyxor" som hon kallar det. Sedan kom värken, i både fötter, rygg och knän. Speciellt när hon stod på scenen i sina högklackade.

- Jag gick till kiropraktorn i hopp om hjälp men han sa att jag hade blivit för tung. "Nej, det har jag inte!" sa jag nästan irriterat. Men så gick jag hem och ställde mig på vågen, och då fick jag det svart på vitt. Det fanns verkligen ingen återvändo.

Allt kom ikapp Shirley. Som hur hon alltid fått fråga efter större storlekar i affärerna, och hur de skickat henne till andra butiker för "storvuxna kvinnor". Eller när hon letat bilder eller läst om sig själv på internet och allt handlade om hennes vikt.

- Folk skriver gärna att man är en fet ko. Jag kanske sökte på en bild och så hamnade jag i någons blogg där det stod: "... synd att hon ska vara så tjock bara." Vad har de för rätt att skriva så? Jag ville bara åka hem till de där människorna och slå dem.

Hon som intalat sig i alla år att hon inte brydde sig om sånt. Och i stället blev "trotsig" och satte på sig en ännu tajtare klänning, bara för att visa att hon minsann älskade och var stolt över sig själv. Det gick så långt att hon till och med började skoja om sig själv som "Här kommer tjockisen" eller "Här står jag med gasmage och ser gravid ut".

- Jag tog ansvaret för den här rollen och så skrattade alla. Jag var alltid "den stora" men visste att jag fick jobb ändå. Jag identifierade mig med den mulliga tjejen som var rolig.

"Jag vill vara hälsosam"

Men nu har Shirley kommit på att hon faktiskt inte mådde bra, att hon gick runt och ljög för sig själv. Hon vaknade ofta på morgnarna och tänkte att "på måndag, då ska jag börja med en diet".

- Det gjorde att jag kände mig misslyckad. Självkänslan blev ju påverkad. "Fan kom igen nu då! Vad är problemet? Du har aldrig varit så här stor innan och du har alltid gillat att röra på dig och träna."

Sedan en tid tillbaka har vi kunnat se "nya Shirley" i Viktväktarnas reklamkampanj. Det har också skrivits om att hon dessför­innan hade gått ned i vikt med något som heter Bülowmetoden. Men precis som med tidigare dieter var det inte något hållbart i längden.

Så när Shirley blev kontaktad av Vikt­väktarna i augusti tvekade hon inte en sekund.

- Det kom precis i rättan tid. Jag bara skrek "jaaa!!" Det var nästan lite religiöst, att jag såg vägen ut. Hade det varit pulverdieter hade jag sagt nej för jag har ett ansvar. Jag är sund och en vettig mamma. Jag måste kunna stå för det jag gör.

Shirley säger att det passar henne perfekt, för att det är en kosthållning och livsstil, och inte en diet. Och hon får äta allt, utan att känna sig misslyckad. Så länge hon håller sig till sina poäng, enligt ett särskilt system, varje vecka.

Men hur många kilo hon gått ned vill hon inte berätta. Shirley tycker att det räcker att se hennes tydliga förvandling.

- När man är offentlig så är det så lätt att bli dömd. Säger jag en siffra vill folk att jag ska gå ned lika mycket till. Folk vill vara ganska elaka har jag märkt.

Hon berättar dock att hon har gått ned tre storlekar och kommer i storlek 40 igen. Kombinerat med mathållningen har hon även börjat träna med en personlig tränare på gymmet. Både styrketräning och kondition.

- Jag har gått ned mycket i förhållande till den kropp jag hade men jag är fortfarande inte en liten och smal människa, och det vill jag inte bli heller. Jag vill vara hälsosam och känna att jag orkar med mitt yrke och leka med min dotter.

Och det gör hon. Dessutom har relationen till både Vilja och sambon Daniel, 38, blivit bättre.

- Jag har blivit en mycket mer harmonisk person, jag tänder inte till på samma sätt som förut. Och värken har släppt, jag vaknar på morgonen med en massa energi och blir glad av att se mig själv i spegeln.

Shirley Clamp

Ålder: 40.

Familj: Sambon Daniel Ottosson, 38, manusförfattare, regissör och producent, dottern Vilja, 4 (5 år i juli).

Gör: Sångerska, artist, låtskrivare.

Bor: Villa utanför Stockholm.

Aktuell: Singeln "Step by step" som släpptes den 9 januari. Promotionturné. Gör företagsspelningar kontinuerligt. Skriver på nya låtar som förhoppningsvis ska bli ett album.

Karriär: Började sin karriär på Wallmans salonger. Har varit med i Melodifestivalen fem gånger. 2004 när hon framförde "Min kärlek" blev hennes stora genombrott. Var svensk kommentator för Eurovision Song Contest 2009. Hade popgruppen Shirley´s Angels ihop med Vera Prada och Jessica Marberger. De uppträdde i Melodifestivalen 2011. Har sin show "Gokväll, Mitt namn är Shirley Clamp" som hon uppträder med emellanåt.

Kuriosa: Namnet Shirley kommer från hennes far som är engelsman.

Shirley då

* Dålig självkänsla.

* Konflikträdd.

* Ville vara andra till lags.

* Lät andra bestämma över karriären.

* Jojobantade.

* Värk i fötter, rygg och knän.

* Ljög för sig själv.

Shirley nu

* Accepterar att inte bli älskad av alla.

* Säger ifrån.

* Är rolig på sina egna villkor.

* Lyssnar till sitt eget hjärta.

* Äter bättre med hjälp av Viktväktarna.

* Fri från värk.

* Är ärlig mot sig själv.