Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Nu blir det gratis för alla kvinnor i Sverige att lämna cellprov, för att förebygga cancer i livmoderhalsen.
Nu blir det gratis för alla kvinnor i Sverige att lämna cellprov, för att förebygga cancer i livmoderhalsen.
Nu blir det gratis för alla kvinnor i Sverige att lämna cellprov, för att förebygga cancer i livmoderhalsen.
Nu blir det gratis för alla kvinnor i Sverige att lämna cellprov, för att förebygga cancer i livmoderhalsen. Foto: Shutterstock

Nu blir cellprov gratis för alla

Nu slopas avgiften för att lämna cellprov som ska förebygga livmoderhalscancer.

Det har Vänsterpartiet kommit överens med regeringen om.

– Att missa en cancerdiagnos på grund av att man inte har råd är inte acceptabelt i ett välfärdsland, säger Ulla Andersson (V).

Erbjudandet om att delta i en gynekologisk cellprovtagning, för att förebygga cancer i livmoderhalsen, skickas i dag vart tredje år till alla svenska kvinnor mellan 23 och 60 år. 

I vissa landsting är cellprovtagningen redan avgiftsfri, men i stora delar av landet kostar det en- eller ett par hundralappar för att lämna provet. Undersökningar visar att en femtedel av alla kvinnor uteblir från provtagningen.

– Många kvinnor lever i ekonomiska förhållanden där man tvingas vrida och vända på varenda krona, det kan handla om att man måste prioritera mat på bordet i stället för en läkarundersökning. Ingen ska behöva göra det valet, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i Vänsterpartiet. 

Ulla Andersson (V). Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Få länder med avgift

Hon menar att Sverige i dag är ett av få länder i Europa som har en avgift för cellprovtagningen. Något som det nu blir ändring på, efter att Vänsterpartiet kommit överens med regeringen att slopa avgiften på riksnivå. Förändringen införs vid årsskiftet.

– Kvinnors hälsa har inte fått samma utrymme som mäns. Vi har tidigare fått igenom avgiftsfri mammografiscreening och det här blir nästa steg. Livmodershalscancer har tyvärr ökat, och det är mycket allvarligt, säger Andersson (V).

Varje år drabbas drygt 500 kvinnor av livmoderhalscancer i Sverige, och nästan 150 av dessa dör till följd av sjukdomen. Cellprovtagningen gör att man kan upptäcka cellförändringar i ett tidigt skede och påbörja behandling.

 

LÄS MER: Regeringen och V överens: Miljarder till vårdpersonal

 

"På rätt väg"

Enligt gynekologen Björn Strander, ordförande i nationella arbetsgruppen för att förebygga livmoderhalscancer, är kvinnorna som inte lämnar cellprov också de som riskerar att drabbas värst.

– I stort sett hela dödligheten drabbar bara kvinnor som inte deltagit fullt ut i livmoderhalsscreeningen. Vi har sett i undersökningar att kvinnor som inte har lämnat cellprov under en sexårsperiod har fyra gånger så allvarliga cellprovsavvikelser än de som deltar var tredje år. Det finns väldigt övertygande bevis om att deltagandet är otroligt viktigt, säger Strander.

Han är positiv till att tröskeln sänks för att lämna cellprov.

– Vården måste vara flexibel och underlätta för alla kvinnor att deras individuella hinder tas bort, och där är vi på rätt väg, säger Björn Strander.

Några områden där cellprov kostar

Region Halland 

Provet kostar 150 kronor. 

Region Örebro län 

80 kronor. 

Region Norrbotten 

200 kronor. 

Region Skåne 

Gratis för kvinnor till och med 29 år, för kvinnor över 30 år kostar provet 120 kronor. 

Region Jönköping 

100 kronor.