Är du extra försiktig under rötmånaden?Kelly Tångring, 19, säljare, Farsta:''Inte tänkt på det alls. Men mamma har nog koll på det. Jag är noga med mjölken."
1 av 5: Är du extra försiktig under rötmånaden?Kelly Tångring, 19, säljare, Farsta:''Inte tänkt på det alls. Men mamma har nog koll på det. Jag är noga med mjölken." Foto: Thomas Engström
Är du extra försiktig under rötmånaden?
Ia Olsson, 58, förskollärare, Örnsköldsvik:''Ingen skillnad från dom andra månaderna. Jag ställer in allt i kylen."
2 av 5: Är du extra försiktig under rötmånaden? Ia Olsson, 58, förskollärare, Örnsköldsvik:''Ingen skillnad från dom andra månaderna. Jag ställer in allt i kylen." Foto: Thomas Engström
Är du extra försiktig under rötmånaden?
Ludvig Söderberg, 23, jobbar med IT, Linköping:''Ja, Absolut. Jag är extra försiktig."
3 av 5: Är du extra försiktig under rötmånaden? Ludvig Söderberg, 23, jobbar med IT, Linköping:''Ja, Absolut. Jag är extra försiktig." Foto: Thomas Engström
Är du extra försiktig under rötmånaden?
Ulrika Lindberg, 37, personlig assistent, Höganäs:''Jag tänker mer och mer på det. Inte har allt framme. Man tar fram vad man behöver och stoppar in det i kylen igen."
4 av 5: Är du extra försiktig under rötmånaden? Ulrika Lindberg, 37, personlig assistent, Höganäs:''Jag tänker mer och mer på det. Inte har allt framme. Man tar fram vad man behöver och stoppar in det i kylen igen." Foto: Thomas Engström
Är du extra försiktig under rötmånaden?
Elisabeth Svedjehed, 71, pensionär, Umeå:''Inte tänkt på det så mycket. Jag slänger istället för att spara."
5 av 5: Är du extra försiktig under rötmånaden? Elisabeth Svedjehed, 71, pensionär, Umeå:''Inte tänkt på det så mycket. Jag slänger istället för att spara." Foto: Thomas Engström

Nu är rötmånaden
här på riktigt, eller...?

Nu är rötmånaden här – i alla fall enligt almanackan.

Men när den riktiga värmen har uteblivit så har riskerna minskat. Däremot gäller det att se upp ändå för att undvika att bli magsjuk.

– Det har varit rötmånadsväder i början av juli och det kan säkert komma tillbaka igen, säger Rikard Dryselius, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Perioden från slutet av juli och en månad framåt har sedan länge kallats för rötmånad. Anledningen är att det då statistiskt sett är den period som det är varmast och fuktigast vilket gynnar tillväxten av bakterier och mögelsvamp i livsmedel.

– I dag tycker jag att en bättre benämning är rötmånadsväder eftersom det är vädret som påverkar och vi har kyl, frys och bättre förutsättningar att bevara maten på, säger Rikard Dryselius.

– Det som händer med maten är att det är snabbare mikrobakteriell tillväxt, det går inte att lita på bäst före-datumet på samma sätt när det utsätts för värme. Då ökar risken för smitta på grund av mikrobakteriell tillväxt, fortsätter han.

Var försiktig med kött och fisk

Fisk, kött och kyckling är några av livsmedlen man ska vara extra försiktig med.

– Fisk blir snabbt dåligt i värmen, med kött finns det också en risk för otäcka tarmbakterier och likaså kyckling. När det gäller köttfärs och om man exempelvis gör egna hamburgare ska man vara extra försiktig. Grillar man ett helt köttstycke, en entrecote till exempel, är det ingen fara om det är rosa i mitten eftersom bakterierna inte finns där. Köttfärsen har ju blandats och då har också bakterierna gjort det in i mitten och därför är det viktigt att det inte är rosa där, säger Rikard Dryselius.

Håll dig frisk - Tänk på detta

HÅLL MATEN KALL

Håll maten kall mellan butiken och hemmet. Det kan du göra med exempelvis en kylväska med kylklampar.

OLIKA SKÄRBRÄDOR

Ha olika skärbrädor och knivar för rått kött och för exempelvis sallad. Var noga med att diska redskapen ordentligt mellan varje livsmedel.

TVÄTTA HÄNDERNA

Innan du lagar eller äter mat - tvätta händerna. Gör också det efter att du har hanterat rått kött.

HA RÄTT TEMPERATUR

När du kommer hem är det viktigt att se till att kylvarorna läggs in i kylskåpet direkt. Lagom temperatur är 4-5 plusgrader i kylskåpet. Tumregeln är att varm mat ska hållas varm, minst 60 grader, och kall mat ska förvaras kallt, max 8 grader.

ANVÄND KYLVÄSKA

Om du är på utflykt är det viktigt att packa maten i en kylväska med kylklampar. Se även då till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska hantera mat.

BYT DISKTRASA

Disktrasor och diskborstar behöver rengöras eller bytas ut oftare under sommaren. Man kan koka både disktrasor och diskborstar. Använd olika trasor i köket och när du torkar utemöblerna, som kan ha avföring från fåglar, vilket kan innehålla smittämnen.

SKÖLJ NOGA

Grönsaker och frukt ska som vanligt sköljas noga. Jord som fastnat kan innehålla bakterier.

TITTA, LUKTA, SMAKA

Lita på dina sinnen och stirra dig inte blind på datummärkningar - titta, lukta, och smaka på maten.

ANVÄND OLIKA REDSKAP VID GRILLNING

Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.

Källa: Livsmedelsverket

Aktuellt just nu