"Nu är jag glad och orkar igen"

Märta, 30, fick hjälp mot hypotyreos - nu kan fler slippa den dolda sjukdomen. Svensk forskning kan leda till nya undersöknings- och behandlingsmetoder i framtiden.

Minst 170 000 svenskar lider av sköldkörtelsjukdomen hypotyreos.


Var femte blir inte bra av vanlig behandling.


Hypotyreos är en vanlig sjukdom som oftast drabbar kvinnor. Sjukdomen innebär att man har för lite av sköldkörtelhormonerna tyroxin och trijodtyronin vilket sänker ämnesomsättningen. Enkelt uttryckt kan man säga att hela kroppen går på sparlåga.


Ett av de främsta symtomen på hypotyreos är en oförklarlig trötthet. Man kan också märka av en lätt till måttlig viktuppgång.


Mycket måste vägas in FICK HJÄLP. Märts Lindquist, 30, gick länge utan diagnos och var ofta sängliggande. Nu får hon medicin och mår bättre än någonsin. "Det vände på en halv dag", berättar hon. Foto: Jonas Forsberg

Stefan Sjöberg, endokrinolog och docent vid Karolinska institutet, forskar om hypotyreos. Han berättar att en del hypotyreosdrabbade inte kan omvandla hormonet tyroxin till det aktiva hormonet trijodtyronin. Det betyder att de inte blir symtomfria trots att de får läkemedel.


Han har undersökt halterna av de båda sköldkörtelhormonerna i blod och spinalvätska hos hypotyreospatienter och studier visar att halterna av hormonerna steg i blodet vid läkemedelsbehandling. Men trots detta steg inte nivåerna av trijodthyronin i spinalvätskan. Proverna ska nu jämföras med prover från friska försökspersoner.- Kanske behöver vissa hypotyreospatienter annan behandling, som högre doser tyroxin eller läkemedel med trijodthyronin. Men det vet vi inte ännu.


En fråga inom endokrinologin är gränsvärdena för vilken lägsta nivå av sköldkörtelhormoner som ska anses som sjukliga. Idag görs inte samma bedömning över hela landet - också olika läkare i samma landsting kan göra olika bedömningar. En del drabbade har symtom trots normala värden.- Jag tycker att man inte kan ställa diagnos enbart utifrån blodprov. Mycket annat måste vägas in, som patientens berättelse och ärftlighet.


Märta Lindquist, 30, är en av dem som gick länge utan diagnos. Ända sedan tonåren hade hon kämpat med sin enorma trötthet. Efterhand växte besvären. Hon fick problem med magen, frossa, astmakänningar, stelhet och muskelsmärtor.


- Jag var för det mesta sängliggande. Jag orkade inte ens sköta om min dotter, säger hon.


"Vände på en halv dag"

Räddningen blev "Diagnos Okänd" i TV3. Innan hon deltog i det hade alla läkare sagt att hon var utbränd - men programmets läkare konstaterade att hon led av Hypotyreos typ 2; låg ämnesomsättning på grund av problem med sköldkörtelhormonerna.


Nu äter Märta Lindquist medicin och mår bättre än någonsin.


- Det vände på en halv dag. Efter en eller två veckor var jag ute och jobbade på gården. Nu är jag glad och orkar igen.

FAKTA

DET HÄR ÄR HYPOTYREOS - SYMPTOM, DIAGNOS OCH BEHANDLING


Symtom: Symtomen är ofta ospecifika till en början - man har en känsla av att "något är fel". Sjukdomen utvecklas under flera år. Hypotyreos kan visa sig genom trötthet, nedsatt fysisk ork, långsam tankeverksamhet, frusenhet, förstoppning, lätt till måttlig viktuppgång, minskad sexlust, håravfall, infertilitet samt muskel- och ledvärk.
Personer som är oförklarligt trötta, deprimerade, har muskelvärk, höga blodfetter, högt blodtryck eller svårt att bli gravida bör testas för hypotyreos.
Diagnosen: Ställs med hjälp av patientens berättelse och provtagning. Sjukdomen är lätt att missa och misstas för andra tillstånd, exempelvis depression. Därför uppmanas läkare att vara generösa med provtagning.
Orsak: Hypotyreos kan ha flera olika orsaker. Kronisk inflammation i sköldkörteln är den vanligaste. Jodbrist är en mer sällsynt orsak. Sjukdomen drabbar ofta i medelåldern men också barn kan drabbas. Kvinnor insjuknar 5-10 gånger oftare än män.
Behandling: Sjukdomen behandlas i första hand med levotyroxin som motsvarar hormonet tyroxin. Levaxin och Euthyrox heter de läkemedlen. En del kan också behöva liotyronin, som finns i läkemedlet Liothyronin och motsvarar hormonet trijodtyronin. Ett litet antal får naturligt sköldkörtelhormon från gris utskrivet på licens.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!