Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Gunilla Karlsson.
Gunilla Karlsson.
Gunilla Karlsson.
Gunilla Karlsson. Foto: Igor Borodin

Nu är det hög tid
att vaccinera sig

Snart drar årets influensasäsong i gång.

Har du inte vaccinerat dig är det hög tid att göra det.

Gunilla Karlsson, 76, Åby, tillhör en riskgrupp och tänker ta en spruta även i år.

- Jag behöver värna om att inte bli sjuk, säger hon.

I fjol var influensasäsongen mild. Nu väntas det bli det motsatta, enligt Folkhälsomyndigheten. Bara inom några veckor väntas det ta fart och därför gäller det att riskgrupperna vaccinerar sig snart.

Det dröjer nämligen två veckor innan vaccinet ger fullt skydd.

- Det vi vet är att på södra halvklotet har säsongsinfluensan som kallas för AH3N2 cirkulerat och den varianten har inte cirkulerat i någon större omfattning under de tre senaste åren i Sverige. Immuniteten har sjunkit i befolkningen hos oss och förra året var väldigt lugnt, det tyder på att det kommer vara en aktivare säsong än föregående, säger Mia Brytting chefsmikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Viktigast för äldre

- När den cirkulerar brukar fler äldre personer uppsöka sjukvård. Först och främst är det viktigt att de äldre går och vaccinerar sig eftersom de oftast drabbas av detta. Men sedan har vi riskgrupper i alla åldrar, det spelar ingen roll vilken influensa som cirkulerar, de riskerar alltid att bli sjuka och bör också vaccinera sig, fortsätter Mia Brytting.

 

LÄS MER: Beviset: mannens förkylning är värst

LÄS MER: 6 förkylda personer som vi retar oss på


"Jag ska göra det"

Gunilla Karlsson har varje år efter att hon blev 65 vaccinerat sig mot influensan och har klarat sig undan den smittsamma sjukdomen förutom i fjol då hon fick en influensaliknande förkylning.

- I och med att jag fick det förra året tänkte jag först att jag inte skulle vaccinera mig. Men nu ska jag ändå göra det. Om man blir sjuk blir man ju väldigt sjuk och det vill jag undvika, säger hon.

Ingen risk för narkolepsi

Rickard Eitrem, smittskyddsläkare, menar att de som är unga och friska inte behöver vaccinera sig om det inte finns särskilda skäl, som att man vill skydda sina äldre anhöriga från att bli sjuka.

- Det är en fördel att få influensan när man är ung och frisk. Då får man längre immunitet, kanske 5-10 år. Immunsystemet byggs upp, säger han.

Vissa är rädda för att få narkolepsi när de vaccinerar sig efter vaccinet mot svininfluensan. Kan vi slå hål på den myten nu?

- Det finns ingen risk för att få det, säger Rickard Eitrem.