Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är sällan vi gör bara "ingenting". Ta dig en sådan dag och bara njut.
Det är sällan vi gör bara "ingenting". Ta dig en sådan dag och bara njut.
Det är sällan vi gör bara "ingenting". Ta dig en sådan dag och bara njut.
Det är sällan vi gör bara "ingenting". Ta dig en sådan dag och bara njut. Foto: Thinkstock

Nu är det hög tid att låta hjärnan koppla av

Ständigt uppkopplad och fullmatad med information. Nu är det snart  semestertider och dags att släppa tanken fri. Om hjärnan ska fungera på  bästa sätt är det viktigt att låta den gå på tomgång ibland.

Cecilia Rindbäck Vangbo

Avslappnad på 2 minuter

Medicinsk yogaövning

Långa, djupaandetag, 3–11 minuter.

Gör så här:

Sitt rak i ryggen eller ligg ner på en matta eller säng. Händerna längs kroppen eller på bröstkorg och mage. Slutna ögon.

Andas långa djupa andetag in och ut genom näsan. Andas in, mage och bröstkorg expanderar, andas ut, bröst och mage sjunker in igen. Inandningen är aktiv, utandningen passiv.

Vila mellan ut- och inandning och låt kroppen bestämma när det är dags för ett nytt andetag.

Effekt:

Aktiverar ditt parasympatiska nervsystem, kroppens eget lugn och ro-respons. Du blir djupt avslappnad på mindre än ett par minuter.

Gör övningen morgon eller kväll, gärna uppemot tio minuter dagligen.

Om du har högt blodtryck kan du göra övningen och samtidigt hålla för höger näsborre. Det hjälper kroppen att komma ner i varv ytterligare.

 

Vad är medicinsk yoga?

Medicinsk yoga är en terapeutisk yogaform framtagen av Göran Boll på Institutet för medicinsk yoga.

Övningarna är mjuka och lugna och syftar till att skapa balans i kropp och sinne.

Medicinsk yoga används som rehabilitering för grupper med olika behov, till exempel astmatiker, utbrända, personer med olika former av ryggproblem, hjärtproblem och sömnstörningar.

Läs mer: www.medicinskyoga.se. Sara Blomberg visar hur man med medicinsk yoga snabbt blir avslappnad.  Foto: Christian Örnberg Sara Blomberg visar hur man med medicinsk yoga snabbt blir avslappnad. Foto: Christian Örnberg

Fundera en stund över hur dina dagar ser ut. Hur många stunder är helt befriade från

intryck? Vi matas nuförtiden med information och erbjudanden från alla håll. Sitter vi inte framför datorn och surfar, så plingar det till i mobilen. Tv-serierna avlöser varandra i strid ström och högarna med olästa tidningar växer på köksbänken. Det tycks finnas något som sysselsätter oss – hela tiden.

Väl hemma efter en stressig arbetsdag har du kanske – på mindre än en halvtimme – hunnit börjat med middagen, pratat med svärmor i telefon och kollat Facebook i mobilen. Det är sällan vi gör bara ”ingenting”.

Gå ut i skogen

Torbjörn Åkerstedt, är professor och föreståndare för Stressforskningsinstitutet. Han berättar att forskare för några år sedan upptäckte att det samtidigt som hjärnan går på tomgång sker stor aktivitet i systemet, och att det händer viktiga saker i det tillståndet.

– Man håller minnesvägar öppna när hjärnan och tankarna får löpa fritt och vissa delar i hjärnan blir mer aktiva än normalt. När man börjar fokusera trycks de delarna ner igen.

Men hur får man hjärnan att koppla ner? Ja, man kan till exempel gå ut i skogen. Det är mer avstressande än att gå i stan. I vardagen använder vi mycket av vår riktade uppmärksamhet (planering, beslutsfattande) vilket kräver en massa energi.

Hård belastning under lång tid kan leda till mental utmattning och till slut utbrändhet. Detta har psykologerna Rachel och Stephen Kaplan kommit fram till. De menar att naturen har återuppbyggande effekter. När vi vistas i skogen eller vid havet möter vi också sinnesintryck, men de är mer vilsamma och kräver inte energi.

– De som har gått i skogar, över fält eller vid vatten presterar bättre när det gäller vissa typer av beslutsfattande, säger Torbjörn Åkerstedt.

"Låt tankarna flyta"

Tillräckligt med sömn är också viktigt för hjärnan eftersom man då bygger upp ett energiförråd. Sover vi inte tillräckligt blir vi slöa och hänger inte med riktigt som vi ska.

Sitter du och kör bil tar det ungefär 30-40 minuter innan du blir trött. Det beror på att det krävs mycket koncentration, uppmärksamhet och hög visuell belastning. En liten rast på tio minuter kan räcka för att man ska vara i fas igen.

– Dagens hjärnor är ständigt uppkopplade och därför blir det viktigt att man försöker slötitta, slölyssna och låta tankarna flyta ibland.