Nu är det hög tid att låta hjärnan koppla av
Ständigt uppkopplad och fullmatad med information. Nu är det snart semestertider och dags att släppa tanken fri. Om hjärnan ska fungera på bästa sätt är det viktigt att låta den gå på tomgång ibland.
Fundera en stund över hur dina dagar ser ut. Hur många stunder är helt befriade från
intryck? Vi matas nuförtiden med information och erbjudanden från alla håll. Sitter vi inte framför datorn och surfar, så plingar det till i mobilen. Tv-serierna avlöser varandra i strid ström och högarna med olästa tidningar växer på köksbänken. Det tycks finnas något som sysselsätter oss – hela tiden.
Väl hemma efter en stressig arbetsdag har du kanske – på mindre än en halvtimme – hunnit börjat med middagen, pratat med svärmor i telefon och kollat Facebook i mobilen. Det är sällan vi gör bara ”ingenting”.
Gå ut i skogen
Torbjörn Åkerstedt, är professor och föreståndare för Stressforskningsinstitutet. Han berättar att forskare för några år sedan upptäckte att det samtidigt som hjärnan går på tomgång sker stor aktivitet i systemet, och att det händer viktiga saker i det tillståndet.
– Man håller minnesvägar öppna när hjärnan och tankarna får löpa fritt och vissa delar i hjärnan blir mer aktiva än normalt. När man börjar fokusera trycks de delarna ner igen.
Men hur får man hjärnan att koppla ner? Ja, man kan till exempel gå ut i skogen. Det är mer avstressande än att gå i stan. I vardagen använder vi mycket av vår riktade uppmärksamhet (planering, beslutsfattande) vilket kräver en massa energi.
Hård belastning under lång tid kan leda till mental utmattning och till slut utbrändhet. Detta har psykologerna Rachel och Stephen Kaplan kommit fram till. De menar att naturen har återuppbyggande effekter. När vi vistas i skogen eller vid havet möter vi också sinnesintryck, men de är mer vilsamma och kräver inte energi.
– De som har gått i skogar, över fält eller vid vatten presterar bättre när det gäller vissa typer av beslutsfattande, säger Torbjörn Åkerstedt.
"Låt tankarna flyta"
Tillräckligt med sömn är också viktigt för hjärnan eftersom man då bygger upp ett energiförråd. Sover vi inte tillräckligt blir vi slöa och hänger inte med riktigt som vi ska.
Sitter du och kör bil tar det ungefär 30-40 minuter innan du blir trött. Det beror på att det krävs mycket koncentration, uppmärksamhet och hög visuell belastning. En liten rast på tio minuter kan räcka för att man ska vara i fas igen.
– Dagens hjärnor är ständigt uppkopplade och därför blir det viktigt att man försöker slötitta, slölyssna och låta tankarna flyta ibland.