Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 maj 2013 10:29

Nötter kan ge dig ett skydd mot hjärtinfarkt

<strong>Jobbar för hjärtat.</strong> &quot;Jag gör allt för att underlätta hjärtats arbete&quot;, säger Britt Bergh, 69, som har en förtjockad kammarvägg i hjärtat. Det upptäcktes för tio år sedan då hon drabbades av ett hjärtstillestånd. .

Jobbar för hjärtat. "Jag gör allt för att underlätta hjärtats arbete", säger Britt Bergh, 69, som har en förtjockad kammarvägg i hjärtat. Det upptäcktes för tio år sedan då hon drabbades av ett hjärtstillestånd. .

Foto: Gunnar Seijbold

Nötter kan vara rena hälsokuren - och särskilt bra för hjärtat.

Det visar bland annat en ny studie från Spanien.

- Ett högt intag grönsaker och nötter med enkelomättat fett anses ha en skyddande effekt för hjärta och kärl, säger Lena Collin, dietist på Aleris Specialistvård Sabbatsberg.

Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar är till viss del ärftlig. Men det finns saker som du själv kan göra för att minimera riskerna, som att tänka på vad du äter.

- En kost rik på grönsaker, frukt, fullkorn och fisk är bra för hälsan i allmänhet. Och ett högt intag av grönsaker och nötter med fleromättade fetter anses ha en särskilt skyddande effekt för hjärta och kärl, säger Lena Collin.

Minskad risk

Nyttan av att äta bra fetter bekräftas i en spansk studie som publicerades tidigare i år. I studien ingick 7 447 friska personer som låg i riskgruppen att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

Efter fem år hade de som fått äta medelhavskost, med extra tillskott av antingen nötter eller olivolja, 30 procents minskad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar jämfört med dem som hade ätit en fettsnål diet.

Och enligt europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, kan så lite som 30 gram valnötter per dag förebygga att blodkärlen utvidgas.

- Men man måste tänka på att nötter också kan vara energirika. En näve om dagen kan vara lagom, säger Lena Collin.

Börjat med yoga

Britt Bergh, 69, i Grödinge utanför Stockholm har en förtjockad kammarvägg i hjärtat. Det upptäcktes för tio år sedan när hon plötsligt fick ett hjärtstillestånd.

Sedan dess har hon ätit mediciner och har fått en defibrillator inopererad. Men hon har också gjort en rad livsstilsförändringar, som att utbilda sig till yogainstruktör och lägga om kosten.

- När man beskriver medelhavskost så är det precis så jag äter; med mycket olivolja, nötter och grönsaker.

- Jag gör allt för att underlätta hjärtats arbete och för att mina kärl inte ska slemma igen, säger hon.