LCHF är perfekt grillmat.
LCHF är perfekt grillmat.

Njut dig smal i sommar med LCHF

Njut dig smalare i sommar! Strunta i bantarhetsen och låt bli att pina dig igenom hårda dieter. Testa i stället njutmetoden LCHF och bli både lättare och friskare med hjälp av god mat.

Det låter otroligt, men allt fler vittnar om att det stämmer: Med LCHF-kost kan du både äta dig mätt på god mat och förbättra din hälsa. Du behöver inte räkna kalorier, väga maten, plåga dig med äckliga soppor eller dieter då du går ständigt hungrig.

Du kan faktiskt bli smal med riktig och god mat. Med LCHF kan du njuta fullt ut av sommarens läckerheter. Du kan äta grillat kött, härliga såser och färska bär med fet grädde. Och samtidigt gå ner i vikt!

- Under första veckan med LCHF kan du gå ner två till tre kilo och efter det ett halvt till ett kilo i veckan, säger Andreas Eenfeldt, läkare och LCHF-expert.

LCHF-kosten består främst av protein, fett och grönsaker. Du skippar helt enkelt socker, mjölprodukter, potatis, ris och andra kolhydrater och äter i stället mer naturliga fetter.

Välj rätt kolhydratkällor

Eftersom LCHF-kosten innehåller högre andel fett blir du mätt och nöjd.

- LCHF är både gott och hälsosamt. Du behöver inte kämpa mot din hunger, utan du är mätt och tillfredsställd och behöver inte gå i kylskåpet och rota någon timme efter du har ätit, säger kostrådgivaren och LCHF-experten Anna Hallén.

Kosten är också väldigt enkel. Det enda du behöver tänka på är att välja rätt kolhydratkällor, det vill säga främst grönsaker, bär och till viss del mjölkprodukter.

När du utesluter de vanliga kolhydratkällorna som pasta och potatis stabiliseras blodsockret på en låg, hälsosam nivå. Därför är LCHF speciellt bra för diabetiker eller för dig som har metabolt syndrom, en begynnande diabetes. Du kan också räkna med ett minskat sötsug och lugnare mage.

I LCHF-konceptet ingår att du undviker alla lightprodukter och mat med mycket tillsatser.

- Satsa på naturlig och riktig mat, som kött från gräsbetande kor. Det köttet har bättre fettsammansättning, är bättre för miljön och innehåller mindre andel ämnen som bidrar till inflammatoriska sjukdomar, säger Andreas Eenfeldt.

Grilla i sommar

LCHF är perfekt grillmat som passar bra på sommaren. En fin, grillad köttbit med en krämig sås och en sallad till blir en optimal LCHF-måltid.

- Det är mycket godare också. En gräddsås med grädde är godare än en sås gjord på minimjölk och majsena. Fett är en bättre smakbärare än socker och det mättar bättre. Om du lagar mat från grunden på bra råvaror så blir det oerhört gott och hälsosamt, säger Anna Hallén.

Sommarens LCHF-mat!

Grillad entrecote med coleslaw gjord på vanlig majonnäs.

Grekisk sallad med fetaost, oliver och tzatziki. Glöm inte att droppa olivolja på!

Färska hallon, blåbär eller jordgubbar med vispad grädde eller kesella.

Grillad lax eller tonfisk med spenatsallad och krämig sås gjord på crème fraiche och gorgonzola.

Grillad fläskfilé med bearnaisesås och tomatsallad.

Ostbricka. Och du - välj ostar med hög fetthalt med gott samvete!

 

Det här kan du njuta av   Foto: Annika Broman

 

  Foto: Annika Broman Foto: Arne Adler

Aktuellt just nu