Grillsäsongen är en perfekt tid att äta enligt LCHF.
Grillsäsongen är en perfekt tid att äta enligt LCHF.

Njut av sommarmaten - och kom i fast form

Nygrillat, en härligt krämig röra och fräsch grönsallad.

Färska bär med lättvispad grädde till dessert.

Med LCHF kan du äta gott hela sommaren - och samtidigt tappa ett kilo i veckan.

Är du sugen på att testa LCHF är sommaren precis rätt tid. Med alla långa, ljusa grillkvällar är det enkelt att dra ner på kolhydraterna, äta gott och njuta utan dåligt samvete.

- En grillad köttbit med ett kryddsmör är ju underbart. Det ger sig självt på sommaren, säger Lars-Erik Litsfeldt som har skrivit sju böcker om LCHF och själv både blivit av med sina diabetesproblem och gått ner i vikt med hjälp av den fett- och proteinrika kosten.

Nu är det lätt att få tag på smakrika, billiga grönsaker att servera som de är eller lägga på grillen tillsammans med kött, fisk, fågel och skaldjur. Kalla, feta röror smaksatta med säsongens örter smakar extra bra i värmen och går helt i linje med metoden. Våra svenska hallon och blåbär tillsammans med en klick vispad grädde utgör en enkel men perfekt LCHF-avslutning på måltiden.

Att du är hemma mer och kan laga din egen mat är också ett plus.

- Har du kontroll över maten är det jätteenkelt med LCHF. Med bilsemesterns vägkrogar är det lite svårare.

Det enda klassiska grilltillbehöret förutom potatissalladen som du bör undvika är egentligen ölen. Vatten i olika tappningar är förstås det bästa men vill du dricka alkohol behöver den, i form av sprit och vin, inte förstöra upplägget med lågkolhydratkost så mycket, menar Lars-Erik Litsfeldt.

- Lite torrt vin till maten är okej, säger han.

LCHF - så funkar det:

LCHF står för Low Carb High Fat (lite kolhydrater, mycket fett).
Metoden går ut på att man äter mat som höjer blodsockret så lite som möjligt för att på så sätt slippa sötsug och plötslig hunger. När insulinnivåerna hålls nere ökar också fettförbränningen medan fettlagringen minskar.
För att bli mätt och nöjd äter man mer fett. Äter du från listan över "godkänd" mat tills du är mätt brukar det ge sig självt med proportionerna mellan fett, protein och kolhydrater och du behöver inte tänka i procent.

 

Ät: Nötkött, fläskkött, lammkött, kyckling, skaldjur, fisk, charkprodukter med max fem procent kolhydrater, ägg, oliver, olivolja, rapsolja, linfröolja, grädde, smör, fet mjölk, fil, yoghurt, crème fraiche, keso, grönsaker som växer ovan jord.

 

Undvik: Mjöl, socker, pasta, potatis, rotfrukter, ris, bröd, frukt, majs, gröt, margarin, sötade drycker, sötningsmedel.

 

Du kan motionera precis som vanligt. Var emellertid beredd på att träningen kan kännas tuffare de första två, tre veckorna innan kroppen vant sig vid den nya dieten.

Undvik nybörjarmisstagen

Var inte rädd för fett
"Ett vanligt nybörjarmisstag är att man fortfarande är rädd för fett och äter lite av både kolhydrater och fett. Då blir det lätt en svältkost som gör en trött och hungrig. Fettet behövs för att du ska få energi och känna dig nöjd", säger läkaren Andreas "Kostdoktorn" Eenfeldt.

 

Så mycket kan du gå ner
"Det är inte ovanligt att man går ner två till tre kilo redan första veckan. Det är delvis vätska men bra för motivationen. Sedan är det vanligt att man går ner ungefär ett halvt kilo i veckan bara av kosten. Lägger du till motion kan du mycket väl gå ner ett kilo i veckan", säger läkaren Andreas Eenfeldt.

Sommarens höjdare

Grillat - hamburgare, kyckling, biff, korv med hög kötthalt, fet fisk, skaldjur, grönsaker som växer ovan jord, till exempel aubergine, sparris, squash, champinjoner, blomkål, broccoli.
Rökta fiskar och skaldjur.
Feta röror, såser och dipper baserade på majonnäs, crème fraiche, ost, turkisk yoghurt, olivolja, avokado, pesto och grönsaker.
Kryddsmör.
Parmaskinka med mozzarella, tomater, ägg och olivolja.
Gazpacho.
Skagenröra.
Sallader med ost, rostade nötter och vinägrett.
Parmaskinka med melon.
Hallon och blåbär med vispad grädde eller turkisk yoghurt.
Glass gjord på avokado, frysta bär och grädde.
Bär- eller grönsakssmoothies.
Vit sangria gjord på torrt, vitt vin, lime, citron, basilika, mineralvatten och massor av is.

Aktuellt just nu