ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Njut av ost - tappa kilon

Publicerad 5 sep 2011 09.47
FÖRE OCH EFTER. Jessica Jigered tappade 11 kilo på ett år.

FÖRE OCH EFTER. Jessica Jigered tappade 11 kilo på ett år.

Njut av parmesan och keso - och tappa i vikt. Det visar aktuella forskningsrön. Kalciumet binder nämligen fettet.
- Det gör att man kan gå ner i vikt, säger professorn Charlotte Erlanson-Albertsson.
Många av oss inleder hösten med några extra semesterkilon.
Men du behöver inte plåga dig själv för att komma tillbaka i form.
Forskning visar att ett högre dagligt kalciumintag, där ost är en god källa, är förenat med viktnedgång.
Bland annat visar en ny australisk studie att en rik kalciumkost kombinerat med D-vitamin minskar risken för spontant småätande upp till 24 timmar.

Stimulerar förbränningen


– Studien visar att kalciumrik kost stimulerar fettförbränningen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi på Lunds universitet.
Hon förklarar att kalcium, där ost och mjölk är goda källor, binder fettsyrorna vilket innebär att fettet aldrig absorberas av kroppen. Det gör att man kan gå ner i vikt.
Men det gäller att välja sin ost med omsorg, påminner näringsfysiologen Fredrik Paulún.
– En "dietost" ska inte innehålla något socker och bör innehålla ungefär lika mycket fett som protein. Hushållsost är ett bra exempel på det, säger han.

Tappa ett kilo i veckan


Genom att äta en sund kost, träna och öka ditt kalciumintag kan du tappa mycket i vikt.
– Om du gör allt rätt så kan du lätt tappa ett kilo i veckan, säger han.
För ett år sedan bad Jessica Jigered, 25, från Linköping sin sambo att ta bilder på henne - då fick hon det svart på vitt hur mycket hon hade gått upp i vikt.
– Jag var inte längre mitt spralliga jag och kände att det är nu eller aldrig som gäller.
Nya matvanor, kombinerat med träning har gjort att hon förlorat elva kilo på ett år.
Och ost är något som står på menyn - alla dagar i veckan.
– Jag startar varje morgon med en Finncrisp med hårdost, ett ägg och yoghurt. Parmesan finns alltid hemma i kylskåpet och det använder vi till alla typer av rätter, likaså gillar jag brieost väldigt mycket, säger hon.