Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Med hjälp av Mulberry, promenader med basenjihunden Sickan och bra mathållning klarar Ingegerd Karlsson av sin diabetes utan mediciner.
Med hjälp av Mulberry, promenader med basenjihunden Sickan och bra mathållning klarar Ingegerd Karlsson av sin diabetes utan mediciner.
Med hjälp av Mulberry, promenader med basenjihunden Sickan och bra mathållning klarar Ingegerd Karlsson av sin diabetes utan mediciner.
Med hjälp av Mulberry, promenader med basenjihunden Sickan och bra mathållning klarar Ingegerd Karlsson av sin diabetes utan mediciner. Foto: WALL JOACHIM

Naturmedel gjorde Ingegerd fri från diabetes

Ingegerd, 68, har diabetes - men hon tar inga mediciner.

I stället håller hon blodsockret i schack med mullbär.

Karin Jakobsson

FAKTA

Drabbar ofta personer över 40 år:
85 procent av alla diabetessjuka har diabetes typ 2.
Den drabbar oftast personer som är över 40 år.
Övervikt och fysisk inaktivitet är de främsta riskfaktorerna för denna typ av diabetes.
Sjukdomen innebär att frisättningen av insulin från bukspottskörteln minskar och/eller att cellernas känslighet för insulin sänks.
Insulin är ett hormon som behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet.
Drabbade uppmanas i första hand att lägga om kosten, börja motionera och sluta röka.
Ger inte det tillräcklig effekt kan läkemedel användas för att sänka blodsockernivån.
Diabetiker rekommenderas att äta en kost med en låg andel mättat fett och en hög halt av kostfibrer och långsamma kolhydrater.
Det innebär bland annat att man ska undvika feta mejeriprodukter och feta charkuteriprodukter.
Kolhydratrika livsmedel med ett högt fiberinnehåll rekommenderas särskilt.
Källa: Läkemedelsverket

- Jag tar aldrig läkemedel mot diabetes igen, säger hon. För två år sen drabbades Ingegerd Karlsson från Trelleborg av diabetes typ 2. De mediciner hon fick gav henne biverkningar i form av diarréer. - Strax efter att jag fått diagnosen var jag på fest och hörde jag talas om Mulberry. Det har jag tagit sedan dess, säger Ingegerd Karlsson. Mulberry gjorde att hon kunde lägga läkemedlet på hyllan och med hjälp av det, promenader med hunden och en hyfsad kost håller Ingegerd reda på blodsockret. - Min doktor säger att det inte bara är inbillning, berättar hon.

Tradition i Japan och Kina

 Mullbärens effekt på blodsockret har ännu inte studerats i Sverige. - I Japan och Kina har man en lång tradition av att använda mullbär för att reglera blodsockernivån, så ett visst underlag för effekten finns, säger Bertil Dahlgren, läkare och komplementärmedicinare. Diabetes kan ge skador på ögon, nerver och njurar då avsaknad eller brist på insulin gör att socker kan tränga in i fel celler och skada dem. - Mullbär innehåller antioxidanter av gruppen flavinoider, som är till kroppens fördel vad gäller sockeromsättningen, säger Bertil Dahlgren.

Kan vara rimligt

 Inger Björck är professor vid institutionen för industriell näringslära på Lunds universitet. Hon menar att det senaste inom diabetesforskning är inflammationers betydelse vid utvecklandet av diabetes. - Om det är så att mullbär innehåller antioxidanter så är det en rimlig hypotes att det har effekt på blodsockret, säger Inger Björck.

Fotnot: Antioxidanter är ämnen som har en cellskyddande verkan. Finns exempelvis i frukt.