Bild: Nässelutslag orsakas av bland annat stress, allergi, och viss mat och alkohol
1 av 2: Bild: Nässelutslag orsakas av bland annat stress, allergi, och viss mat och alkohol
Utslagen på kroppen är upphöjda, vitaktiga, ofta omgivna av en rodnad zon. Dessutom är utslagen starkt kliande.
2 av 2: Utslagen på kroppen är upphöjda, vitaktiga, ofta omgivna av en rodnad zon. Dessutom är utslagen starkt kliande.

Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

Nässelutslag är en mycket vanlig hudsjukdom - cirka 20 procent av Sveriges befolkning drabbas någon gång i livet av urtikaria, eller nässelfeber som det också kallas. Stress, viss mat och alkohol kan förvärra dina symtom och barn och gravida är extra känsliga.

Här är allt du behöver veta om behandling av nässelutslag. Och nej, det smittar inte.

Nässelutslag eller nässelfeber är den svenska benämningen på hudsjukdomen urtikaria. Den har fått sitt namn efter brännässlan (urtica dioica) eftersom utslagen liknar de som uppkommer när man rör en brännässla. Sjukdomen kan drabba både barn och vuxna och leder till klåda och irriterad hud.

LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom

Symtom på nässelutslag – kliande utslag på kroppen

• Det första tecknet på nässelutslag brukar vara just klåda. Många gånger kommer klådan innan utslagen syns.

• Utslagen på kroppen är upphöjda, vitaktiga, ofta omgivna av en rodnad zon. Dessutom är utslagen starkt kliande.

• De kan variera i form – från små enstaka utslag till stora sammanhängande områden. Utslagen på kroppen kan uppstå snabbt, ibland inom några minuter. De kan också ta lång tid på sig att uppstå – flera dagar eller till och med veckor.

• Typiska symtom för nässelutslag är att de kan ändra både utseende och plats utan att lämna några märken efter sig när de försvinner.

LÄS OCKSÅ: Psoriasis - här är allt du behöver veta

Utslag i ansiktet – allergisk reaktion?

Ofta går utslagen över av sig själv inom några dagar eller en vecka, men i sällsynta fall övergår de i en allvarlig allergisk reaktion.

Då kan läpparna och tungan domna och/eller ansiktet bli rött och svullet. Den allergiska reaktionen kan också yttra sig som svår klåda i hårbotten, ansikte, näsan samt i handflatorna och under fotsulorna.

Även feber samt mag- och ledbesvär kan förekomma. Ta dig till sjukhus snabbt om du drabbas av sådan svår allergisk reaktion.

LÄS MER: "Höstblåsor – hur smittsamma är de?"

Akut och kronisk urtikaria

Nässelutslag eller urtikara finns i två olika varianter - akut och kronisk. Med akut menas tillfälliga besvär som kommer och går inom några veckor. Den vanligaste orsaken är då infektion. Uppkommer akuta nässelutslag i samband med insektsstick bör man kontakta läkare.

Den kroniska varianten innebär att symtomen varar i minst sex veckor. De brukar gå över av sig själv inom ett år. Denna åkomma är vanligare hos män och kvinnor i medelåldern.

LÄS MER: Så behandlar du de 5 vanligaste allergierna

Bilder på nässelutslag

1 av 3 Foto: Shutterstock
2 av 3 Foto: Shutterstock
3 av 3 Foto: Shutterstock

När barn får nässelfeber

Barn som drabbas av nässelutslag kan få utslag i flera omgångar. Det kan utlösas av en allergisk reaktion, men också av exempelvis tryck eller köld samt infektioner som körtelfeber, virus eller streptokocker. Det är också vanligasre hos barn än hos vuxna. Misstänker du allergi bör du vända dig till en specialist för att gå till botten med problemen.

LÄS OCKSÅ: Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit

Nässelutslag hos gravida

Precis som barn är gravida kvinnor extra känsliga för nässelutslag. Hormonförändringar som gravida kvinnor genomgår kan exempelvis orsaka nässelutslag. Och en annan stor faktor är stress. Du kan få behandling mot problemet men bör först samråda med din läkare.

LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling

Orsak till nässelfeber

Nässelutslag kan ha både allergiska och icke-allergiska orsaker. De kan - naturligt nog - orsakas av kontakt med brännässlor. Men vanligaste orsaken till att akuta nässelutslag uppstår är infektioner, framför allt i luftvägarna och urinvägarna.

I många fall är orsaken bakom okänd, men vanliga anledningar är:

Läkemedel

Speciellt penicillinpreparat, men även värktabletter. Reaktionen kan komma upp till en månad efter att sista tabletten är tagen.

Livsmedel

Framförallt skaldjur, musslor, fisk, nötter, jordgubbar, kiwi, ägg, blåbär, hjortron, lingon, tranbär, mögelost, godis, läsk, dressing, såser samt färgade alkoholdrycker.

Latex

Finns bland annat i handskar, plåster, resår, gummiband, textillim, nappar och ballonger. Reaktionen kan komma både från direktkontakt med latex men även smitta genom luften.

Insektsbett

Här dominerar stick från bin och getingar. Den som drabbas av nässelutslag efter stick från insekter ska uppsöka läkare.

Kyla

I samband med kallt väder och/eller kall blåst och regn. Klådan och besvären kan komma direkt eller efter någon timme. De uppstår vanligen när personen kommer utifrån och in i värmen.

Solljus

I början kommer utslagen efter starkt solljus. Senare kan besvären komma efter mycket liten solbestrålning. Detta är en ovanlig orsak till nässelutslag.

Tryck

Efter att ha utsatt kroppen för tryck, till exempel burit tunga saker eller suttit på hårda stolar, kan symptom komma efter bara några minuter eller efter upp till tolv timmar.

Särskilda och förebyggande råd vid nässelutslag:

  • Även gravida kvinnor kan få behandling för nässelutslag, men detta bör ske i samråd med en läkare.
  •  Försök att undvika återkommande kortisonkurer vid täta återfall av nässelfeber.
  • Nässelfeber kan ibland enbart ge symtom i form av angioödem. Då bör du söka sjukvård och utredas och behandlas av hudläkare eller lung- allergiläkare.
  • Om utslagen inte flyttar på sig inom ett dygn kan diagnosen vara en annan än nässelfeber och då kan ytterligare utredning behövas.

Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se

Behandling av nässelutslag

Vid svåra allergiska reaktioner gäller akuten på sjukhuset. I övrigt gäller detta:

För att lindra besvären kan du duscha svalt eller och/eller smörja in utslagen med kylbalsam. Mot klådan kan receptfria tabletter som innehåller antihistamin, eller en mild hydrokortisonkräm, användas. I svårare fall kan kortisontabletter eller ljusbehandling sättas in.

Den som har torr hud eller eksem bör uppsöka läkare för sina nässelutslag. Andra ska söka läkarvård om nässelutslagen inte försvunnit inom en vecka.

Det är viktigt att undvika viss mat - speciellt tonfisk, alkohol och jordgubbar - upp till en vecka efter att nässelutslagen försvunnit. Det kan orsaka att besvären kommer tillbaka.

Smittar nässelutslag?

En tröst i klådan är att nässelutslag inte smittar alls.

 

Källa: 1177.se, akcstd.se, netdoktor.se, hudguiden.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!