Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Du bränner mer fett om du tränar före frukost.
Du bränner mer fett om du tränar före frukost.
Du bränner mer fett om du tränar före frukost.
Du bränner mer fett om du tränar före frukost. Foto: Colourbox

När på dygnet är det bäst att träna?

FRÅGA: Hej! Är det helt förkastligt att promenera på dagen eller eftermiddagen (efter att man ätit). Jag har ej möjlighet till promenad direkt på morgonen. Hur mycket sämre i procent blir träningen efter frukost eller lunch? Hur mycket längre måste jag gå för att nå samma effekt som på morgonen? (på fastande mage).

 Med vänlig hälsning

  Irma Jardfjäll 

 

 

ANNA BÄSÉN SVARAR: 

 

 Hej Irma!

 Stort tack för din fråga. Det här med att det är bäst för fettförbränningen att gå på morgonen har jag också hört flera kost- och motionsexperter säga.  Men för mig passar det heller inte att gå innan frukost - då är jag på tok för trött och hungrig.

 Jag försöker röra på mig efter devisen att all motion räknas. Och hellre den promenad som blir av - alldeles oavsett vilken tid det är på dagen - än att göra det så jobbigt för sig att man skippar promenaden helt. Det ska vara enkelt och roligt att röra på sig - och det måste passa in i vardagen. Och där är vi olika - det som passar den ena passar kanske inte den andra. I slutändan - alldeles oavsett om det gäller kost eller motion - så är det det vad vi gör regelbundet som räknas. 

 

 Jag kontaktade tränaren Katarina Woxnerud som skrivit flera böcker om motion, kost och hälsa, bland annat om ”gåing”, för att få hjälp att få svar på din fråga. Hon svarar dig så här:

 ”Nej, det är inte förkastligt! Alla steg du tar är viktiga för din hälsa, oavsett tidpunkt på dagen. Ur förbränningssynpunkt har morgonpromenader en viss extra effekt. Vid en studie promenerade försökspersonerna en timme vid en låg intensitet, cirka 50 procent av maxpulsen. Det känns lätt, lätt ansträngande. När promenaden togs innan frukosten var fettförbränningen för 57 procent jämfört med 37 procent om den togs efter frukosten. Framför allt kvinnorna hade en tydligt högre fettförbränning när de promenerade på fastande mage. Männens fettförbränning var också förhöjd men inte i lika hög grad.  Däremot förbrukades något fler kalorier när personerna promenerade efter frukosten än före. För att gå ned i vikt eller för att behålla vikten är det viktigast att öka förbränningen av det totala kaloriantalet – att skapa ett underskott. Ur denna synvinkel är det alltså bättre att promenera på eftermiddagen. Däremot kommer fler av kalorierna som sagt från fett om du går på morgonen innan frukost. Tänk dock på att det kan kännas ovant att motionera utan mat i magen.”

 

 Alltså - du får en liten extra skjuts i fettförbränningen om du går på morgonen. Däremot förbrukar du lite fler kalorier om du går efter frukost. Om du vill ha ännu bättre effekt på fettförbränningen, men inte vill gå på morgonen, så gå 20 procent längre tid. Men det absolut viktigaste är ATT du går, och inte när på dagen. Och om du vill minska i vikt så gäller det att få i sig färre kalorier än vad kroppen gör av med, och då bör du kanske också se över din kost. 

 Lycka till och gå på!

 Önskar Anna Bäsén, medicinreporter på Expressen  

 

 

Läs Anna Bäséns blogg om hälsa här!