Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 mar 2015 07:02

När livet blir helt annorlunda

Sören Olsson minns sonen som en ung man som tolkade världen på ett spännande sätt. I början av mars gick Ludvig bort i sviterna av sjukdomar kopplade till Downs syndrom.

Sören Olsson minns sonen som en ung man som tolkade världen på ett spännande sätt. I början av mars gick Ludvig bort i sviterna av sjukdomar kopplade till Downs syndrom.

1/2

Foto: Privat

Ludvig blev en offentlig person efter att Sören Olsson och frun Yvonne skrivit boken "Prins Annorlunda".

Ludvig blev en offentlig person efter att Sören Olsson och frun Yvonne skrivit boken "Prins Annorlunda".

2/2

Foto: Privat Privat

I mars gick Ludvig Olsson, 24, bort i sviterna av sjukdomar kopplade till Downs syndrom.

Sören Olsson, medförfattare till succéböckerna om Sune och Bert, berättar nu om sonen som fick smeknamnet Prins Annorlunda.

- Den absolut största fördomen vi har är att vi tror att vi inte har några fördomar om funktionsnedsättningar, säger Sören Olsson.

Sören Olsson minns Ludvig som en ung man som alltid tolkade världen på ett spännande sätt.

- Jag minns när vi tittade på en James Bond-film och han kom smygande genom huset. "Oj, är du James Bond?" frågade jag. "Nej, jag är ju Per Forsman", sa han. Det tog ett tag innan jag insåg att han menade Pierce Brosnan, säger Sören Olsson.

Ludvig hade hört att Pierce Brosnan lekte James Bond och drog slutsatsen att han då ju kunde leka Pierce Brosnan, eller i det här fallet "Per Forsman".

Under Ludvigs 24 år i livet hann samhällets bild av Downs syndrom förändras. Ica-Jerry, tv-serien En annan del av Köping och Glada Hudik-teatern har lyft fram personer med funktionsnedsättning i rampljuset. Ludvig blev själv en offentlig person efter att Sören Olsson tillsammans med hustrun Yvonne skrev boken "Prins Annorlunda".

Fördomar

- Han kände sig cool och ville gärna skriva autografer och vara lite rockstjärna.

Men familjen Olsson mötte många fördomar. En vanlig bild är att personer med Downs syndrom alltid är glada, tycker om musik och att kramas, menar Sören Olsson.

- Det är en helt bisarr bild av människor. Det är som när man beskrev människor med annan hudfärg för hundra år sedan som rytmiska personer som tycker om att dansa, säger han.

Vill se större mångfald

Sören Olsson hoppas att utvecklingen leder till att vi snart kan se en större mångfald bland funktionsnedsatta.

- I en förlängning så skulle en "bad guy" i en film kunna ha en utvecklingsstörning. Där är vi inte än, för man vill gärna tala om att alla är snälla och goa. Och man måste ju börja någonstans.

- Jag skulle älska att se en programledare eller hallåa som har en funktionsnedsättning.

Den 4 mars somnade Ludvig in till följd av en lungsjukdom.

- Han var en hjärtöppnare sedan dagen han kom till oss. Han har lärt oss att man inte kan planera allt i sitt liv. Man måste få bli överraskad, säger Sören Olsson.