Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 feb 2011 11:27

Uppdaterad 14 feb 2011 14:37

"När jag förstår att jag sårat någon blir jag förkrossad"

BALANS I TILLVARON. Lotta Abrahamsson med ett viktigt hjälpmedel: Veckokalendern i hallen. Hon tapetserar den inför varje ny vecka med saker hon ska göra. Grön färg är planerade saker som ger energi - orange färg tar energi. Personer med Aspergers syndrom har ofta svårt att organisera och planera tillvaron, men med hjälp av lappsystemet kan Lotta ha koll på sin vardag.

BALANS I TILLVARON. Lotta Abrahamsson med ett viktigt hjälpmedel: Veckokalendern i hallen. Hon tapetserar den inför varje ny vecka med saker hon ska göra. Grön färg är planerade saker som ger energi - orange färg tar energi. Personer med Aspergers syndrom har ofta svårt att organisera och planera tillvaron, men med hjälp av lappsystemet kan Lotta ha koll på sin vardag.

Foto: Cornelia Nordström

Gång på gång nämns det: "Mördaren hade Aspergers syndrom".
Men vad är egentligen aspergers - och finns det en koppling till allvarlig brottslighet? Svaret är nej.
Expressen startar i dag en artikelserie för att ge den sanna bilden om Aspergers syndrom.

HITTAT KNEP. Varje hylla i garderoben och kylskåpet är märkt med lappar.

Foto: Foto: Cornelia Nordström

Lotta Abrahamsson, 46, har jobb och familj, vänner och lägenhet- och Aspergers syndrom.
- Den vanligaste fördomen om oss är att vi saknar känslor, säger hon.


Lotta Abrahamsson serverar kaffe i sin nyrenoverade lägenhet ovanför Tantolunden i centrala Stockholm.
Hon har skrivit på Facebook att hon ska träffa en reporter och en fotograf, och fick tipset att bjuda på kaffe.
- Annars hade ni kanske aldrig fått något, säger hon och skrattar.
- Jag kommer inte alltid ihåg sånasociala koder.
Hon sätter sig i en fåtölj i det välstädade vardagsrummet. Läpparna och naglarna är omsorgsfullt rödmålade - men inte för att hon bryr sig om smink.
- När jag föreläser får deltagarna göra en utvärdering efteråt. Jag bokför utvärderingarna - och jag får ett högre snitt när jag är sminkad och välklädd, förklarar hon.
Lotta Abrahamsson är välformulerad, pratar fort och har ett smittande skratt.
- Småprat är inte min grej. Kalas kan vara hemskt! Och jag har aldrig kunnat flörta bra - jag spelar inte sociala spel så bra. Jag är brutalt ärlig, och det sårar ibland folk utan att jag märker det.
- Men att vi med Aspergers syndrom är känslokalla - vilket är en vanlig fördom om oss - är nonsens! När jag förstår att jag sårat någon blir jag förkrossad.

Aspergers syndrom är en form av autism som framför allt märks i det sociala samspelet. Personer med aspergers har ibland svårt att förstå hur andra tänker, och svårt för att leva sig in i andra människors situationer.
Det senaste året har aspergers diskuterats i medierna i samband med flera kända brottmål, eftersom gärningsmännen - däribland dömde trippelmördaren Ragnar Nilsson - har diagnosen.
Personer med aspergers och deras anhöriga - som tycker att aspergers lyfts fram som en orsak till brotten - har reagerat starkt, ibland med förtvivlan. Det märks inte minst i bloggosfären. "Jag har Aspergers och är inte mördare jag heller!" skriver till exempel bloggaren Hanna Fridén.
All forskning på området slår fast att risken att begå brott är lika liten bland personer med aspergers som hos övriga befolkningen. Och aspergers kan aldrig varaorsaken till att en person begår ett brott.
Lotta funderar:
- Det är hemskt när brottmål skapar fördomar om oss.
- Däremot är det logiskt att brotten som begås av aspergare ofta är udda - och därför blir omskrivna - eftersom vi är annorlunda.

Lotta gav ut en bok om hur man arbetar med Aspergers syndrom i skolan, "Tänk om", i november, och skriver på en fortsättning. Hon föreläser om autism och jobbar som metodhandledare och utbildare. Hennes drivkraft är att fler med aspergers ska hitta sin plats i tillvaron- att deras förmågor ska tas till vara.
Tidigare läste hon juridik, och hon var chef och vdi rekryteringsbranscheni många år. Då hittade hon knep för att fungera socialt.
- Jag kunde bestämma att på tisdagar går jag runt och säger till de anställda att de är duktiga.
- Och jag lärde mig att man ska fråga sina kollegor hur helgen varit. Problemet var att när jag ställt frågan så gick jag. Så småningom lärde jag mig nästa steg: Att stanna och lyssna på svaret.
- Att lära sig sånt - som är självklart för andra - kan ta år för mig.
Lotta berättar om när hon och en kvinna delade på en chefspost.
- Efteråt förstod jag att hon sett oss som konkurrenter, och att det pågått en konflikt.
- Den märkte aldrig jag.

Lotta har också ADHD, vilket hon tar medicin mot.
- Men aspergers är min huvuddiagnos.
Hon beskriver sig som "högfungerande aspergare". Hon har familj: en särbo, två söner i 20-årsåldern, varav en med aspergers; totalt sju i släkten har någon form av autismspektrumtillstånd.
- Men jag kämpar ständigt för att klara vardagen. Jag måste sova mycket, jag har aldrig jobbat mer än halvtid utan stora problem, jag har nästan blivit vräkt tre gånger trots att jag tjänat mycket bra. När jag måste klara saker som kräver flera led - då får jag problem.
Personer med aspergers har ofta svårt för att organisera och planera sin tillvaro.
Lotta går till köket och öppnar kylskåpet. Varje hylla är märkt med lappar, som "PÅLÄGG", "MATIGA SAKER".
Samma sak i garderboben. "KOFTOR, TJOCKA TRÖJOR" står det på en avlapparna.
- Det här är mina hjälpmedel. Jag har checklistor, att-göra-listor, en varje-dag-lista, en lista på saker man ska ha i handväskan.
Flera orkidéer blommar i Lottas lägenhet. De behöver nämligen vattnas en gång i veckan - och passar som punkt på Lottas veckolista.
Men hon har också kompenserat sin aspergers ekonomiskt:
- Dyra taxiresor i stället för tröttande resor. Nya kläder när jag inte klarat av att tvätta. Barnflickor och städning,speciellt när min son som inte har aspergers började leka konstiga rollekar jag inte förstod. Det kostar om man ska kompensera, men det har gett bra resultat.

I kalendern målar hon tiden grön eller orange - grön tid ger energi, orange tid tar.
En grön sysselsättning är att läsa forskningsrapporter. Intervjun som här återges är orange.
- Sociala kontakter är jobbiga. Det är först på senare år jag fått nära väninnor. Personer med insikt i både mina styrkor och utmaningar.
Facebook passar perfekt:
- Jag kan glömma bort folk jag känner. Men på Facebook finns de. Sättet att kommunicera passar mig.
Ett IQ-test gav Lotta höga poäng. Hon lärde sig läsa när hon var tre år. Hon hade absolut gehör och som ettåring kunde hon klinka fram melodier på pianot.
Men när kompisar kom hem till henne för att leka fortsatte hon med sitt.
- Sen - när jag var färdig med det jag höll på mig - såg jag dem förstås. Men ärligt talat tyckte jag mest att de stökade till. Lägga dockan i vagnen, det var kul en gång. Men sen då?
- Min bästa vän var min cockerspaniel, Pricken.
- Men jag var ett nöjt barn. Jag kunde se en film och vara kvar i den filmen, stå på skolgården och sjunga en av filmlåtarna.
Lotta tror att den främsta anledningen till att hon klarat sig så bra är tryggheten hemma: att hon blev älskad för den hon var. Hon berättar om hur hennes mamma och mormor brukade ta upp henne när hon badat och ställa henne på toastolen och torka henne, och att de alltid sa: Du är så fin! Så perfekt!
- När vuxna sa om mig "Men nog är hon väl lillgammal!" - för jag pratade vuxet och tyckte om att sitta med de vuxna - då sa mamma och mormor: Lotta är precis som hon ska vara!
- Mamma och mormor var strukturerade och det fanns rutiner. Strax efter sex varje morgon började barnradion på radio. Då satt jag vid mitt eget lilla bord - åt frukost och lyssnade.

När Lotta bad om råd inför intervjun skrev en Facebook-kompis: Se journalisten som en vän.
Lotta skrev: Va? Är hon din vän?
Lotta skrattar:
- Jag trodde att ni var vänner. Jag förstod inte uttrycket, att jag skulle se dig som "en vän", nån som vill mig väl. Det där är så typiskt oss aspergare! Vi tolkar bokstavligt.
- Men vi är kompetenta - vi blir ofta ovanligt bra på det vi intresserar oss för. Och vi har starka känslor, skriv det!

Relaterat