Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

När blir morotsbegäret farligt?

En till mig närstående är något så originellt som morotsberoende, hon äter mellan 1 och 2 kg om dagen.

Finns det några kända risker med "överdosering" av morötter?

Tacksam för svar

Jouko Latomaa

Dietist Ingela Melin svarar: Finns ingen rekommendation

Hej Jouko, en portion morötter är cirka 70 gram, det motsvarar en styck rå morot. Din vän äter mellan 14-28 stycken morötter/dag?

1000-2000 gram morötter/dag och skulle då kunna få i sig 60-120 mg betakaroten/dag. Hur mycket morötter kan man äta innan det blir problem

Det finns inte någon svensk rekommendation för hur mycket betakaroten eller några andra karotenoider vi bör äta. Än så länge får vi utgå från det rekommenderade intaget för vitamin A som är 0,8 mg för vuxna kvinnor och 0,9 mg för vuxna män

Eftersom endast ca 17 procent av betakarotenet omvandlas till vitamin A motsvarar detta 4,8 respektive 5,4 mg betakaroten. Veganer, som behöver få allt sitt vitamin A från vegetabiliska källor, behöver äta ungefär 80 gram morötter för att komma upp i den mängden.

Huden kan bli orange av morötter

Men en sådan siffra blir mycket ungefärlig. Dels vet vi inte hur mycket som är bäst för att vi skall hålla oss så friska som möjligt och dels påverkas upptaget från maten av många faktorer. Högt  intag av betakaroten, från till exempel morötter, leder inte i normala fall till farliga mängder av retinol i kroppen. Överskott av betakaroten lagras istället i fettväven vilket gör att vår hud får en orange färgton när vi äter mycket morötter. Även om det idag inte finns någon svensk rekommendation för hur mycket betakaroten vi bör äta har din vän ett mycket stor intag av morötter (betakaroten), du säger också att det handlar om ett beroende, då är det viktigt att söka hjälp.