Naomi Kazarina kände sig alltid utanför i skolan – när hon gjorde Mensas test föll alla bitar på plats.
Naomi Kazarina kände sig alltid utanför i skolan – när hon gjorde Mensas test föll alla bitar på plats. Foto: Privat

Naomi har 135 i IQ

När Naomi Kazarina gjorde Mensas test föll alla bitar på plats.

Plötsligt förstod hon varför hon alltid känt sig utanför – och i Mensa har hon hittat hem.

– Utan människorna där hade jag nog inte levt i dag, säger hon.

 

HÄR kan du testa hur smart DU är. 

Naomi Kazarina, 28, från Lund har en IQ på 135+, hon har inte mätt vidare. Men att hon skulle bli medlem i Mensa var från början inte självklart. Hon kände inte att hon passade in i skolan, hade få kompisar och spenderade det mesta av sin tid med att läsa 1800-talslitteratur. Att hon var smartare än andra var aldrig något som slog henne – snarare tvärtom. Men så blev hon tillsammans med en kille som var medlem i föreningen och absolut tyckte att hon skulle göra testet.

– Jag trodde först att han hånade mig, att han verkligen ville bevisa att jag var dum, berättar Naomi.

"Förändrade allt"

Men hon gjorde testet – och resultatet förvånade henne.

– Det var en stor chock eftersom jag präntat in i mig själv att jag var dum och efterbliven. Det blev klart för mig att jag bara inte förstått min omgivning och att de inte förstått mig. Men det ställde också krav. "Jag har inte gjort något med mitt liv och ska vara smart", tänkte jag, berättar Naomi.

Att bli medlem i Mensa har förändrat hennes tillvaro på många sätt, till det bättre.

– Föreningslivet förändrade allt. Utan människorna där hade jag nog inte levt i dag.  Jag har varit jättedeprimerad men att träffa människor som känt likadant i skolan och som förstod och accepterade mig vände mitt liv till det bättre, säger Naomi.

Just nu är hennes mål att slutföra läkarprogrammet. Hon menar att föreningen gett henne mer respekt, samtidigt som hon poängterar att medlemmarna i Mensa är som vem som helst.

– När man säger att man är med i Mensa burkar man tillskrivas en identitet, men vi är helt vanliga människor. Vi dricker öl, har filmkvällar och går på restaurang.