Fotvårdsspecialisten Amina Ståhl på fotvårdskliniken Friska fötter i Solna har möter många patienter med nagelsvamp.
Fotvårdsspecialisten Amina Ståhl på fotvårdskliniken Friska fötter i Solna har möter många patienter med nagelsvamp. Foto: Sven Lindwall

Experten: Bäst medel mot nagelsvamp

Tjocka och gulaktiga naglar kan vara nagelsvamp.
Ett nytt receptfritt medel behandlar infektionen och ger snabbt snyggare naglar.
- Medlet löser upp nageln och behandlar infektionen så att naglarna blir finare redan efter två till fyra veckor, säger professor Lennart Emtestam.

Var tionde vuxen svensk har nagelsvamp. Infektionen kan smitta mellan människor och den som använder täta skor och tränar mycket, drabbas oftare.
- Det är ett vanligt problem. Yngre personer är lättare att behandla än personer över 50 år. Naglarna växer nämligen långsammare hos äldre, säger Lennart Emtestam, professor i dermatologi vid Karolinska institutet och hudläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Efter en odling kan läkare ställa diagnosen nagelsvamp. Och obehandlad kan infektionen leda till allvarligare sjukdomar.
- Nagelsvamp med trasig hud och sprickor kan göra det lättare att smittas av allvarliga bakterier som mördarbakterier, säger Lennart Emtestam.

LÄS OCKSÅ: Nagelsvamp - här är allt du behöver veta

Lindriga biverkningar

Nu finns ett nytt receptfritt behandlingsmedel mot nagelsvamp, Nalox, som behandlar svampinfektionen och dessutom ger snyggare naglar snabbt.

- Det fiffiga med Nalox är att du kan använda det på egen hand, utan att göra en lokal odling. Det är nämligen inga biverkningar att tala om, möjligtvis kan det bli lite rött runtom nageln. Och Nalox snyggar även till psoriasisnaglar, säger Lennart Emtestam.

Den kosmetiska effekten syns efter två till fyra veckor, men det kan ta sex till nio månader innan svampinfektionen helt gett med sig. Nalox har funnits på svenska apotek i ungefär ett år.

- Det svampdödande nagellacket Loceryl är också bra, även om det inte löser upp nageln på samma sätt. Hos yngre personer som bara har en eller ett par finger­naglar med nagelsvamp är Lamisiltabletter mest effektiva. Men de flesta tabletter har biverkningar, säger Lennart Emtestam.

FAKTA

Professor Lennart Emstestams och överläkare Jan Lapins bästa råd:
Vårda dina fötter
Nagelsvamp trivs bäst på naglar som är långa, ovårdade och trasiga. Klipp därför naglarna varje vecka och fila ner dem så att de blir jämna. Har du nagelsvamp ska du fila ända ner till svampinfektionen.
Byt strumpor varje dag
Tvätta strumporna i 60 grader. Först då dör svamp­sporerna.
Undvik bli varm och svettig om fötterna
Skor av naturmaterial stänger inte inne fukten. Ha gärna flera olika skor att byta mellan så att skorna hinner torka ordentligt.
Smörj in fötterna med en riktig fotkräm
Torr hud är ofta början till ömma fötter och hudsprickor, vilket i sin tur kan ge fot- och nagelsvamp.
Gå inte barfota i allmänna utrymmen
Varken på duschgolv eller heltäckningsmattor. Använd badtofflor.
Behandla med receptfri svampkräm
Behandla fotsvampen innan den hinner angripa naglarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!