TAPPADE HÅRET. Eva Sartorius, 48, från Stockholm började plötsligt att tappa hår. Det visade sig att hon led av sjukdomen hypotyreos. Det är vanligt att sjukdomar ger symptom på naglar, hår och hud.
TAPPADE HÅRET. Eva Sartorius, 48, från Stockholm började plötsligt att tappa hår. Det visade sig att hon led av sjukdomen hypotyreos. Det är vanligt att sjukdomar ger symptom på naglar, hår och hud. Foto: Jörgen Hildebrandt

Naglar, hud och hår avslöjar hur du mår

Har du missfärgade naglar och irriterad hy? Har håret blivit tunt och risigt?
Det kan röra sig om en dold sjukdom.
- Rätt som det var tappade jag massvis med hår, berättar Eva Sartorius, 48, från Stockholm.

Lennart Emtestam, professor vid Karoliska sjukhusets hudklinik i Stockholm. Foto: Foto: Ulf Sirborn


Det visade sig att Eva led av sjukdomen hypothyrios: brist på sköldkörtelhormon.
Att plötsligt börja tappa hår, brukar vara ett tecken på att allt inte står rätt till i kroppen. Men Eva Sartorius trodde att det berodde på klimakteriet.
– Jag fattade inte först. Men sedan började jag få sprickor i huden på fötterna och då insåg jag att jag behövde gå och ta blodprov.

Inte längre trött

Eva Sartorius hade brist på sköldkörtelhormon, en sjukdom som är vanlig framför allt bland kvinnor. Behandlas den inte kan sjukdomen i förlängningen leda till åderförfettning.
– Nu tar jag ett hormonpiller om dagen. Håret har blivit tjockt igen, huden är fin och jag är inte trött längre, säger Eva Sartorius.
Enligt Lennart Emtestam, professor vid  Karoliska sjukhusets hudklinik i Stockholm, är det vanligt att sjukdomar ger symptom på håret, huden och naglarna.
– Huden kroppens spegel. Vi ser ofta på patienters utslag vilka inre sjukdomar man kan misstänka.

Kan vara cancer

En svag gul ton i hyn kan vara helt normalt. Men riktigt gul hy är symptom på en dåligt fungerande galla och lever. Får man en brun rand under nageln, kan det handla om cancer och då bör man uppsöka läkare – förutsatt att händerna är ordentligt tvättade.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!