Vackra skådespelerskan Diane Keaton har grått hår. Vilket inte beror på varken för mycket stress eller att hon ryckt bort tidigt gråa hårstrån, istället handlar det om överproduktion av väteperoxid.
Vackra skådespelerskan Diane Keaton har grått hår. Vilket inte beror på varken för mycket stress eller att hon ryckt bort tidigt gråa hårstrån, istället handlar det om överproduktion av väteperoxid. Foto: Paul Drinkwater

Myter och sanningar om det gråa håret

Grått hår blir fler om du plockar bort dem. Stress gör hårsvallet gråskimrande. Och färgar du håret för mycket i ung ålder kommer du bli silverfärgad i förtid.

Nja, de där argumenten stämmer faktiskt inte.

Här är de vanligaste myterna om grått hår som Huffington Post slagit hål på.

Det finns få ålderstecken som är så mytomspunna som grått hår. Men var är sanningarna när man behöver dem som mest?

Huffington post har nyligen sammanställa en lista på sanningar – sanningar som spräcker urminnesmyter i ett nafs.

Plockar du dem blir de fler

Myt! Randy Schueller, forskare inom kosmetik, berättade i "Today Show att du inte kommer få fler gråa hår bara för att du plockar bort ett. Det som däremot händer är att du bara får bort hårstrået, inte hårsäcken, vilket resulterar i det logiska att hårstrået växer ut igen.

Alla personer som har fobi för grått hår kan dock hejda sig innan de springer och hämtar pincetten – Schueller varnar ändå för hemmatricket att plocka bort strået. Du kan nämligen skada hårsäcken vilket gör att håret inte alls växer ut. Vilket innebär att du får färre hårstrån.

Stress orsakar grått hår?

Vem har inte hört att man "stressar så mycket att man kommer få grått hår"? Var uttrycket kommer från är oklar, men det finns åtminstone inga vetenskapliga grunder för att det ska stämma.

Stress kan däremot leda till tillfälligt håravfall vilket går under namnet Telogen Effluvium. I de flesta fall växer håret ut igen, men det är oftast annorlunda pigmenterat än din originalhårfärg.

Därmed är det även dags att byta argument för mammor som skyller sina barns upptåg på den silverfärgade kalufsen.

Allt är mammas fel

Fast här kommer en annan intressant aspekt in, något man faktiskt kan skylla på och som inte är en myt är att grått hår oftast finns med i ens gener. Det är bara att kasta en blick på sina föräldrars hårfärg för att få en överblick på om man själv kommer få grått hår och när.

Dessutom spelar din etnicitet roll. Ljushyade personer blir oftast gråhåriga tidigare än mörkhyade personer.

50-50-50-regelns sannolikhetshalt

Vissa läkare påstår att 50 procent av alla människor har 50 procent grått hår vid 50 års ålder. Där av uttrycket 50-50-50-regeln.

Men en undersökning från 2012 slår hål på denna teori. Det är mer troligt att som mest 23 procent av befolkningen vid en ålder av 50 har halva sitt hårsvall bestående av gråa hår.

Och sanningen är...

2009 presenterade forskare en trolig sanning till att håret blir grått: hårcellerna producerar helt enkelt för mycket väteperoxid. På sätt och vis samma ämne vi bleker vårt hår med för att få till en blondare nyans, men det här är ingen kemisk farlig substans.

Alla producerar väteperoxid i sina hårceller, men ju äldre man blir desto svårare får cellerna det med att bryta ned väteperoxiden.

Det finns inga konkreta motmedel för att inte få grått hår, däremot finns vissa livsstilsval man kan fundera på om hårsvallets färg är en viktig detalj i ens liv.

Låga nivåer av B12 kan minska pigmenten enligt vissa rapporter. Och en studie från 2013 visade på att det fanns samband mellan rökning och grått hår före man fyllt 30 år.