Myndighet vill vaccinera flera

Enligt förslaget ska alla som är 65 år eller äldre erbjudas gratis vaccin mot vanlig säsongsinfluensa.

Foto: Christer Wahlgren

1 av 2: Enligt förslaget ska alla som är 65 år eller äldre erbjudas gratis vaccin mot vanlig säsongsinfluensa.

<p>"Tanken är att skydda grupper med hög risk att få infektioner och/eller att utveckla svår eller allvarlig sjukdom", säger Adam Roth, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten. <br></p>

Foto: Christer Wahlgren

2 av 2: <p>"Tanken är att skydda grupper med hög risk att få infektioner och/eller att utveckla svår eller allvarlig sjukdom", säger Adam Roth, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten. <br></p>

Gamla, sjuka, knarkare, män som har sex med män, invandrare och gravida.

Betydligt fler borde erbjudas gratis vaccinationer, tycker Folkhälsomyndigheten som nu utarbetat ett förslag som vem som helst kan tycka till om.

Andra har också läst

I dag erbjuder det allmänna vaccinationsprogrammet gratis vaccinationer till barn. Men nu vill Folkhälsomyndigheten utvidga denna satsning med ett särskilt vaccinationsprogram som riktar sig till specifika riskgrupper av både vuxna och barn.

– Om det blir ett särskilt program blir det likadant i alla landsting. Det blir mer jämlikt och eftersom vaccinationerna i så fall blir gratis kan vaccinationstäckningen öka. Eftersom dessa vaccinationer måste registreras får vi dessutom en bättre uppföljning och kvalitetssäkring, säger Adam Roth, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Olika i olika landsting

Enligt förslaget ska alla som är 65 år eller äldre erbjudas gratis vaccin mot vanlig säsongsinfluensa. Det ska även kvinnor som är gravida i andra eller tredje trimestern eller tillhör en definierad riskgrupp. I dag ser landstingens erbjudanden olika ut i olika landsting.

Vidare bör personer med nedsatt immunförsvar erbjudas pneumokockvaccin, medan barn med familjeursprung i länder med hög förekomst av tuberkulos bör få vaccin mot tuberkulos. Män som har sex med män, däremot, och injektionsmissbrukare bör få vaccin mot hepatit B.

Alla får tycka till

– Tanken är att skydda grupper med hög risk att få infektioner och/eller att utveckla svår eller allvarlig sjukdom, säger Adam Roth.

Förslaget ska nu ut på remiss. Eftersom det är en så kallad öppen remiss har även allmänheten möjlighet att tycka till, på ett webbformulär på myndighetens hemsida.

– Men det är regeringen som fattar beslut, säger Adam Roth.

Vaccinationsprogrammet

Det nationella vaccinationsprogrammet är regler om att alla barn ska vaccineras mot allvarliga sjukdomar. I detta program, som riktar sig till barn, ingår vaccin mot difteri, stelkram, kikhosta, polio, influensa, pneumokocker, influensa, haemophilus, pneumokocker, mässling, påssjuka, röda hund och humant papillomvirus (hpv).

Nu föreslår Folkhälsomyndigheten att detta program ska kompletteras med ett särskilt program riktat till särskilda riskgrupper, som gamla, gravida eller injektionsmissbrukare.

Källa: Socialstyrelsen

TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här