Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Mycket mjölk kan ge cancer

En kvinna som dricker mycket mjölk och äter mycket laktosrika livsmedel löper större risk än andra kvinnor att drabbas av svår cancer i äggstockarna.

Det visar en stor svensk befolkningsstudie av forskarna Alicja Wolk, Leif Bergkvist och Susanna Larsson vid Karolinska institutet i Solna.

Expressen.se/TT

Drygt 61 000 kvinnor mellan 38 och 76 år ingick i studien, som publiceras i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition. Kvinnorna fick redogöra för sina matvanor regelbundet under tre års tid. Efter en genomsnittlig uppföljningstid på 13,5 år hade 266 av kvinnorna fått diagnosen invasiv äggstockscancer och i 125 av fallen var den svår.

Cancer i äggstockarna

Kvinnor som dricker för mycket mjölk riskerar drabbas av cancer i äggstockarna, visar en ny forskarstudie.Forskarna fann att de kvinnor som dagligen konsumerade minst fyra portioner mejeriprodukter löpte dubbelt så stor risk att drabbas av allvarlig äggstockscancer jämfört med de kvinnor som konsumerade färre än två portioner. Mjölkdrickande gav den starkaste kopplingen, och risken ökade redan från två glas mjölk om dagen. I Sverige står äggstockscancer för omkring fyra procent av alla cancerfall. Nästan 800 kvinnor om året drabbas.