Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 mar 2006 13:35

Uppdaterad 21 mar 2006 13:50

Mot GI-form med South Beach-doktorn

Vill du gå ner i vikt till sommaren?
Inga problem!
Med South Beach-dieten rasar kilona samtidigt som du äter dig mätt varje dag. Bättre hälsa får du på köpet.

Mannen bakom metoden: hjärt- specialisten Arthur Agatston.

Recept och bilder är hämtade ur den nya svenska kokboken.

Metodens upphovsman Arthur Agastston är hjärtläkare och tänkte egentligen bara göra en receptsamling åt sina patienter. Men det blev en succébok som sålt i tio miljoner exemplar världen över. Nu kommer kokboken på svenska. South Beach-dieten är uppdelad i tre steg.

Steg 1 är hårdast

Du inleder med det hårdaste steget direkt - och följer i två veckor. Då är det dags för lite snällare Steg 2 - som du följer tills du nått din målvikt. Först då är det dags för Steg 3 - och resten av livet. Nu är dieten egentligen ingen diet längre, utan bara en del av din nya livsstil. Grunden i South Beach, som i alla bra matvanor, är att äta variationsrikt och hoppa över färdiglagad och bearbetad mat - som bara ökar suget efter onyttiga, snabba kolhydrater och gör oss tjocka.

Myten om "fettsnålt"

- Många av oss har gått på myten om fettsnåla lättprodukter som sedan visat sig göra oss ännu tjockare eftersom de ökar hungern, skriver doktor Agastston i bokens förord. Produkterna innehöll socker och stärkelse som påverkade blodsockernivåerna negativt. Men förändrade matvanor kräver förändrade vanor i mataffären. Det viktiga är att du har klart för dig vad som är RÄTT mat och vad som är FEL mat. Skriv ut och spar listorna här intill under Steg 1 och Steg 2!