Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Morötter gör spermier starkare och snabbare

Morötter sägs vara bra för synen. Ny forskning visar att  den orangea rotfrukten också kan förbättra mäns fertilitet. Morötter är  helt enkelt bäst på att få spermierna att simma fram till ägget - och genom, skriver Daily Mail.

Forskare vid Harvard University bad 200 unga män att följa en diet bestående av frukt och grönsaker, för att sedan testa vilken effekt det hade på deras spermier. Gul och orange mat med karotenoider som bland annat innehåller betakarotin - visade sig göra spermierna starkare.

Morötter och tomater

Sötpotatis och melon ökade både kvantitet och kvalitet på spermierna, medan morötter även förbättrade spermiernas kapacitet med mellan 6,5 och 8 procent, enligt studien som presenteras i tidskriften Fertility and Sterility.

Att dessutom lägga till mer tomater som innehåller det hälsosamma ämnet lycopen - i kosten resulterade i färre outvecklade och dåliga spermier.

Mäns produktion av spermier har sjunkit drastiskt de senaste åren. En starkt bidragade orsak till det kan vara en kost bestående av mestadels mättat fett.

Studien vid Harvard University visar att män som i stället äter mer av fleromättat fett och mer omega 3 i form av fisk och vissa grönsaker - har bättre spermier.