Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 3 jan 2012 11:45

Mona gick ner 3,6 kilo på 5 dagar - med Dukan

Mona Edman drabbades av en utmattningsdepression och började att lägga på sig extrakilon. Idag går hon på Dukandieten.

Mona Edman drabbades av en utmattningsdepression och började att lägga på sig extrakilon. Idag går hon på Dukandieten.

1/2

Foto: Christian Örnberg

Mona Edman.

Mona Edman.

2/2

Foto: Christian Örnberg

Sitter byxorna lite för tajt efter allt det goda? Du kan snabbt bli av med extra-kilona med nya proteindieten Dukan. Mona Edman, 51, gick ner nästan fyra kilo på fem dagar.


I november 2010 började Mona Edman, 51, med Dukandieten. Då vägde hon nästan 100 kilo till sina 181 centimeter. Extrakilona började läggas på när Mona drabbades av utmattningsdepression. Efter det blev hon dessutom sjuk och tvingades genomgå flera operationer.

- När jag närmade mig en tresiffrig vikt tänkte jag att nu måste jag ta tag i det här. Då hittade jag Dukandieten.

Det innebär Dukandieten

Generellt så äter du mest protein, drar ner på kolhydrater och undviker fett och salt med Dukandieten. Dieten är också uppdelad i fyra faser. Den första, attackfasen, är striktast. Då äter du i princip bara kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg och fettsnåla mjölkprodukter.

- Havrekli är också obligatoriskt varje dag, det är bra för att hålla igång magen, säger Mona.

Dukandieten börjar med en attackfas

Mona höll attackfasen i fem dagar. Under den tiden gick hon ner 3,6 kilo, det gav henne en kick att fortsätta. Efter fem dagar gick hon över till omväxlingsfasen som man ska hålla tills man nått önskad vikt. Mona fortsatte att rasa i vikt, på drygt ett halvår försvann 20 kilo. Nu äter hon enligt den tredje fasen, förstärkningsfasen, och väger 79 kilo. Målet är att bli av med 3-4 kilo till.

- Jag tycker fortfarande att jag äter gott, men maten tillagas lite annorlunda. Jag behöver inte väga eller mäta något, jag vet vilka varor jag får äta. Det är inte svårt, jag blir verkligen mätt.

Några minuters promenad varje dag

De fettsnåla mjölkprodukterna hade hon lite svårt för i början, hon tyckte att de var lite blaskiga. Det har hon löst genom att blanda i keso. Frukt har hon längtat efter, det får hon äntligen äta igen nu i tredje fasen.
Redan tidigare promenerade Mona en del, sedan hon började med Dukan har det blivit ännu mer. Enligt dieten rekommenderas minst 20 minuter promenad per dag.

- Jag mår inte bra utan mina promenader. Jag har mer energi nu, så jag har skaffat ett gymkort också. Häromdagen testade jag spinning, det var inte så jobbigt som jag trodde.
Två andra stora fördelar med viktnedgången är att Mona har mindre ont i magen, något hon haft sedan sina operationer, och att hon har mer ork och energi över till dottern.

Relaterat