Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 maj 2018 16:20

Modellen fick sina bilder stulna – nu luras unga tjejer

Modellen kallar appen för en ”bluff” som lurar unga människor.

Modellen kallar appen för en ”bluff” som lurar unga människor.

1/2

Foto: instagram.com/tessholliday

Tess Holliday har 1,4 miljoner följare på Instagram.

Tess Holliday har 1,4 miljoner följare på Instagram.

2/2

Foto: instagram.com/tessholliday

Plötsligt syntes modellen Tess Hollidays bilder i en reklamfilm för en bildapp vars syfte är att retuschera kroppar till oigenkännlighet.

Nu hotar tvåbarnsmamman med att stämma företaget bakom appen.

Fotomodellen Tess Holliday lyfter ofta frågor rörande kroppsideal och skönhetsnormer i sociala medier.

Hon lyfter fram snygga kläder för större storlekar och sprider ofta budskapet att alla kroppar är vackra – oavsett storlek, liten eller stor.

Men nu har tvåbarnsmamman fått sina populära bilder stulna – och de används i marknadsföringen av en mobilapp vars syfte är att retuschera kroppar till oigenkännlighet.

I appens reklamfilm kan man se hur någon använder bilderna på Tess Holliday och med bara ett par klick manipulerar kroppen flera storlekar mindre.

Så här förvandlade appen Tess Hollidays bilder.

Foto: Skärmdump

”Förfärligt”

Reklamfilmen har bland annat nått ut till användare av bildappen Instagram, och riktar sig där till målgruppen tjejer och unga kvinnor.

Tess Holliday själv kommenterar nu det hela och bekräftar att bilderna används utan hennes godkännande. Hon kallar även appen för en ”bluffapp”. 

– En app som har närmare 50 000 nedladdningar var dum nog att stjäla mina bilder och använda dem för sådant här nonsens. Jag delar det här för att jag vill belysa ett par saker, säger hon på Instagram.

Hennes eget inlägg har gillats närmare 33 000 gånger.

– För det första, det faktum att någon tycker att det är okej att marknadsföra den här appen till någon överhuvudtaget är förfärligt, säger Tess Holliday.

Tess Holliday understryker också att hon aldrig skulle ställa upp eller delta i reklamkampanjer för den här typen av produkter.

– Jag skulle aldrig samarbeta med ett varumärke som jag verkligen inte använder genuint eller skulle rekommendera ens till min bästa vän. Jag har blivit erbjuden galna summor pengar för att försöka sälja alla möjliga saker till er, som blekningsmedel för tänder som inte fungerar, bantningsprodukter som är farliga, med mera, säger hon.

Tess Holliday arbetar som modell men driver också frågor om kroppsideal och skönhet.

Foto: instagram.com/tessholliday

Planerar att stämma

Tess Holiday har 1,5 miljoner följare på Instagram. Flera av dem säger sig ha testat den aktuella appen och menar att det är falsk marknadsföring, då den inte alls fungerar som i reklamfilmen, utan snarare är ute efter att lura potentiella kunder.

I slutet av sitt inlägg säger Tess Holliday:

– Till sist, låt ingen få dig att tro att du behöver redigera ditt utseende eller vem du är. Du räcker som du är. Du är värd all kärlek i din nuvarande kropp, oavsett hur den kroppen ser ut.

Nu planerar Tess Holliday att vidta juridiska åtgärder.

– När det gäller den här bluffappen, mina advokater kommer att kontakta er, säger hon.

Här kan du se den omtalade reklamfilmen:

https://www.instagram.com/p/BjHlQNXh3vj/?taken-by=tessholliday