Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 apr 2014 15:42

Mobilens blåa ljus gör dig sömnlös

Att vara uppkopplad mot en skärm två timmar före läggdags stör din nattsömn och ökar risken för att drabbas av cancer, diabetes och hjärtinfarkt.

Enligt en undersökning från Hertfordshire lider så många som 6 av 10 britter av sömnbrist, vilket är en ökning med 50 procent på bara ett år. Forskare kopplar nu samman detta med att användandet av läsplattor och smarttelefoner ökat radikalt under samma period.

– Det är mycket oroande, säger professor Richard Wiseman till The Telegraph.

En ny undersökning från Hertfordshire universitet i Storbritannien visar att hela 6 av 10 britter lider av sömnbrist, och forskare ser ett samband med smarttelefoner, datorer och läsplattor. Antalet sömnstörda har nämligen ökat med 50 procent på bara ett år, samtidigt som användandet av läsplattor och telefoner ökat, skriver The Telegraph.

Enligt undersökningen får 60 procent av britterna mindre än sju timmar sömn per natt vilket medför att de ligger i riskzonen för att drabbas av diabetes, cancer och hjärtinfarkt.

Kroppen luras av ljuset

Just användandet av exempelvis en padda gör dessutom att kroppen luras att tro att det är morgon via sitt blåa ljus. Det blåa ljuset finns annars i morgonljus, forskarna tror att man kan lura kroppen att skynda på ämnesomsättningen och störa sömnen när man tittar på en skärm strax innan läggdags.

– Det blåa ljuset från dessa enheter trycker bort produktionen av det sömnframkallande hormonet melatonin. Det är därför viktigt att undvika det innan man går och lägger sig, säger Richard Wiseman, professor vid Hertfordshire universitet till The Telegraph.

"Mycket oroande"

– Det är en enorm ökning av personer som lider av sömnbrist, det är mycket oroande efter mindre än sju timmars sömn per natt är förenat med en rad problem som viktökning, hjärtattacker, diabetes och cancer, säger Wiseman.

Professor Wiseman gjorde en onlineundersökning om sömnvanor under februari månad som 2149 vuxna deltog i. Den visade att 50 procent uppgav att de led av sömnbrist, samtidigt som 78 procent var uppkopplade mot två timmar innan läggdags. Bland åldersgruppen 18-24 var siffran ännu större, hela 91 procent.

Förutom sömnbrist led dessutom många av drömmar som beskrevs som mindre trevliga.

Så ska du sova inom två timmar kan du göra dig en tjänst och stänga av datorn.