Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 jan 2013 09:50

Mobilen en smitthärd - så slipper du bli sjuk

<strong>Emelie Carlsson, 19, telefon­försäljare, Upplands Väsby:<br>- Oj, det har jag inte tänkt på! Det händer att jag putsar telefonen med handduk, men jag gör det alldeles för sällan. Att man inte ska lägga på mobilen på handfatet när man är på toaletten har jag inte ens funderat över.</strong>

Emelie Carlsson, 19, telefon­försäljare, Upplands Väsby:
- Oj, det har jag inte tänkt på! Det händer att jag putsar telefonen med handduk, men jag gör det alldeles för sällan. Att man inte ska lägga på mobilen på handfatet när man är på toaletten har jag inte ens funderat över.

1/4

Foto: Ylwa Yngvesson

Steffanie Larsen, 23, kundservicetjänsteman, Kista. Med Vincent, 10 månader och systerdottern Evelina Andersson, 13, Stockholm:<br>- Antar att det finns alla tänk-<br>bara bakterier på min telefon, för jag låter Vincent leka med den, säger Steffanie.<br>- Jag gör aldrig rent min mobil, säger Evelina.

Steffanie Larsen, 23, kundservicetjänsteman, Kista. Med Vincent, 10 månader och systerdottern Evelina Andersson, 13, Stockholm:
- Antar att det finns alla tänk-
bara bakterier på min telefon, för jag låter Vincent leka med den, säger Steffanie.
- Jag gör aldrig rent min mobil, säger Evelina.

2/4

Foto: Ylwa Yngvesson

Asmae Elauazzani, 27, studerar till undersköterska, Upplands Väsby.<br>- Jag torkar rent den ibland, men man kan ju inte tvätta den på samma sätt som man tvättar händerna. Egentligen borde man nog vara lika noggrann med mobilen som med händerna.

Asmae Elauazzani, 27, studerar till undersköterska, Upplands Väsby.
- Jag torkar rent den ibland, men man kan ju inte tvätta den på samma sätt som man tvättar händerna. Egentligen borde man nog vara lika noggrann med mobilen som med händerna.

3/4

Foto: Ylwa Yngvesson

Cecilia Olander, 20, grisskötare, och Erik Olander, 18, studerande, Ekerö:<br>- Min mobil har nog mer bakterier än vad en smutsig disktrasa har! Jag jobbar med grisar och det är väldigt dammigt. Trots att jag har ett skal på mobilen brukar dammet leta sig in, så det gör nog bakterierna också, säger Cecilia.<br>- Jag antar att min mobil också är skitig. Jag har inte tänkt på att den kan vara en smittkälla, säger Erik.

Cecilia Olander, 20, grisskötare, och Erik Olander, 18, studerande, Ekerö:
- Min mobil har nog mer bakterier än vad en smutsig disktrasa har! Jag jobbar med grisar och det är väldigt dammigt. Trots att jag har ett skal på mobilen brukar dammet leta sig in, så det gör nog bakterierna också, säger Cecilia.
- Jag antar att min mobil också är skitig. Jag har inte tänkt på att den kan vara en smittkälla, säger Erik.

4/4

Foto: Ylwa Yngvesson

När tvättade du din mobil­telefon senast?

Fyra av fem telefoner blev underkända i det hygientest som Expressen låtit göra.

- Mobilerna kan sprida såväl vinterkräksjuka som influensa, säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Vi vet att man ska vara noga med att tvätta händerna och undvika att peta sig i ögon och näsa. Men hur många av oss tänker på att även mo-biltelefonen kan vara en smittkälla?

- I dag tar ju många med sig mobiltelefonerna överallt. Därför gäller det att göra folk uppmärksamma också på hygienen för den förlängda arm som mobilen utgör, säger Smittskyddsinstitutets Kjell-Olof Hedlund.

Gjorde hygientest

För att ta reda på hur illa det är ställt tog Expressen bakterieprov med tryckplattor från mobiltelefoner som hörde till personer i olika åldrar. Tryckplattorna skickades in till Eurofins laboratorium i Jönköping.

- Resultatet visar att fyra av fem mobiltelefoner har en hygiennivå som inte är godtagbar, säger Eurofins vd Henrik Jonsson.

Gränsen för "ej godtagbar" går vid mer än tre cfu - ett mått på mängden mikroorganismer - per kvadratcentimeter. Det är lika mycket bakterier som det finns i en gammal disktrasa.

En av fem mobiltelefoner hade 2,5 cfu per kvadratcentimeter, vilket klassas som "med tvekan godtagbart".

De flesta bakterier är ofarliga, men mobiltelefoner kan bland annat föra vidare förkylnings­virus, vanlig magsjuka och vinterkräksjuka.

- Vill man undvika smitta ska man låta bli att låta mobiltelefonen vandra runt som en stafettpinne och så ska man tänka på var man lägger telefonen, säger Kjell-Olof Hedlund.