Foto: Monkey Business Images

Mobbade barn kan få kronisk inflammation

Barn som bli mobbade kan få kronisk inflammation som håller i sig i vuxen ålder, medan mobbarna kan få bättre hälsa genom att de ökar sin sociala status genom att just mobba, skriver Sciencedaily.

Forskarna vid Duke Medicine har genom ett samarbete med University of Warwick publicerat studien i Proceedings of the National Academy of Sciences.

- Vi har tittat på de biologiska konsekvenserna av mobbning och genom att titta på markörer som uppvisar inflammationer kunde vi se en mekanism för hur det kan påverka den framtida hälsan hos en individ som blivit utsatt, säger William E. Copeland, professor i psykiatri och beteendevetenskap Duke University School of Medicine.

Stora konsekvenser

Tidigare studier har visat att personer som mobbats som barn har fått stora konsekvenser där de blivit mer mottagliga för sjukdomar av psykologisk karaktär.

- Bland mobbningsoffer verkar det finnas en stor inverkan på deras hälsotillstånd i vuxen ålder och i den här studien ställde vi frågan om mobbning av barn kan påverka den fysiska hälsan i vuxen ålder, säger Copeland

Mätte inflammationsrisken

I studien använde forskarna sig av data på 1 420 personer som man följt under 20 års tid. Man valde deltagarna helt slumpvis. De intervjuades om sin barndom och erfarenhet av mobbning, forskarna tog även ett blodprov för att kontrollera de biologiska faktorerna och mätte sedan proteiner, inflammationsrisk samt andra faktorer som spelade in för olika hälsorisker som matförbränning och hjärt- och kärlsjukdomar.

Mobbare förstärker sin sociala status

18-35-åringar som både hade mobbats och blivit mobbade som barn hade samma nivå C-reaktivt protein som dem som aldrig hade mobbats, medan mobbarna hade den lägsta nivån. Det menar forskarna kan vara ett tecken på att en mobbare förstärker sin sociala status genom att vara en översittare - vilket kan försvara dem mot inflammationer, det vill säga ge dem lägre nivåer av C-reaktivt protein.

- Vår studie visade barnens roll i mobbandet kan utgöra en risk för antingen mer eller mindre inflammationer i kroppen, säger Copeland.

Forskarna drog slutsatsen att minska mobbning, samt minska inflammationen hos offer för mobbning, kan vara viktiga mål för att öka fysisk och känslomässig hälsa och samt minska risken för sjukdomar som är kopplade till inflammation.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!