Emelie Andersson fick ett nytt liv med LCHF.
Emelie Andersson fick ett nytt liv med LCHF.

"Min uppblåsta mage är helt borta nu"

Vill du bli smal, frisk och sund - på en och samma gång?

Då kan det vara en idé att äta enligt LCHF-dieten.

- Tidigare hade jag ofta migrän och uppblåst mage varje kväll - det är helt bortblåst nu, säger Emelie Andersson, 24, som testat dieten.

När vågen stod på över 100 kilo fick Emelie Andersson, 24, från Stockholm nog.

- Jag gillade inte alls hur jag såg ut. Visst har jag varit stor större delen av livet men det var inte kul att leta kläder på XL-avdelningar.

Det var i juni 2010 som en vän berättade om sin pappa som fått diabetes och hade börjat äta enligt LCHF och sluppit alla mediciner och dessutom gått ner massa i vikt.

- Jag tyckte att det lät för bra för att vara sant, äta god mat, slippa svälta sig själv med pulverdieter och samtidigt gå ner i vikt, säger hon.

Mindre kolhydrater

Att äta enligt LCHF innebär ett minskat intag av kolhydratrik mat till förmån för mer fett.

Måltiderna består främst av kött, fisk, fågel, ägg, olja, kokosfett och feta mjölkprodukter samt bär och grönsaker. Man ska också undvika konstgjorda tillsatser och i stället äta ekologisk och naturlig mat.

Emelie Andersson gav LCHF-metoden ett försök och redan efter första veckan fick hon ett glädjebesked när hon ställde sig på vågen. Hon hade gått ner 4, 2, kilo.

- Det var en chock, men jag blev verkligen jätteglad och ännu mera peppad att fortsätta. Det kanske inte fungerar för alla men för mig har det varit rena drömmen, säger hon.

I dag har hon gått ner 25 kilo.

- Tidigare hade jag ofta migrän och uppblåst mage varje kväll - det är helt bortblåst nu. Jag mår verkligen jättebra i dag.

Blev av sin allergi

Men LCHF gör inte bara dig smalare. Det kan också göra dig friskare.

Martina Johansson, 27, från Göteborg började äta enligt LCHF för två år sedan. I dag har hon blivit av med sin pollenallergi och har fått bättre hy. Dessutom har hon blivit kvitt sin kroniska halsfluss.

- Det känns som att jag kan gå ut och springa en mil utan problem närsomhelst, säger hon.

Martina har ett brinnande intresse för hälsa och driver därför en blogg om just hälsa och träning. Hennes mål är att hålla sig frisk och bli stark och sedan hon började med LCHF har hon fått både en jämnare energikurva och dessutom mindre fettmassa på kroppen - från 24 procents kroppsfett till 15 procent.

- Jag har alltid varit väldigt smal men nu när jag har börjat med LCHF så har jag lättare för att bygga muskler och har blivit starkare. Jag har till och med fått magrutor, jag känner mig i mitt livs form, säger hon.

FAKTA

Fördelar och nackdelar om dieten

FAKTA

Andreas Eenfeldt läkare och specialist i allmän medicin

- Det är många som upplever att de blir lugnare i magen, minskat sötsug. En fördel är att blodtrycket ofta sjunker och det är inte ovanligt att vissa patienter kan minska på sin medicinering - de blir för friska för sina blodtrycks- och blodsockermediciner.

- Många upplever att det är svårt att hålla sig till strikt LCHF-kost i längden, delvis för att det är så vanligt förekommande att man äter pastarätter, potatis, ris. Dessutom har vi alla sötsaker - man förväntas ta emot en kaka om det bjuds.

-Det har visat sig efter tre månader, sex månader, ett år och två år att det fungerar bättre för viktkontrollen, bättre för blodsockret och blodtrycket. Så vi vet att på kort sikt verkar det ha en positiv effekt på vikten och hälsan.

Stephan Rössner professor eme- ritus i hälso- inriktad beteendeforskning, Karo-

linska Insitutet.

- En av fördelarna som uppges är att man inte får så mycket insulinpåslag eftersom man inte äter så mycket kolhydrater. Det är möjligt att det är en fördel för diabetiker i akuta skeden

- Det finns vetenskapliga belägg för att dieten ökar risken för demens och Alzheimers, ökar risken för glömska. Vi vet inte hur många som mår dåligt av högfettkoster, det kommer ju aldrig fram, därför kan vi inte väga risker mot fördelar.

- Tittar man på långtidsresultaten så är dieten lika bra som allt annat. Socialstyrelsen säger att LCHF är okej om man vill gå ned i vikt, men om det är bra att gå på dieten länge vet man inte. Så man kan ju inte påstå att den är bra när det inte något vetenskapligt belägg för det.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!