Min flickvän tycker min sperma ser fel ut

Patric tycker att han har en märklig konsistens på sin sperma, dessutom finns det små klumpar i. Bör han vara orolig? Experten svarar och ger råd.

"Jag undrar om det kan vara något fel på min sperma. Jag har träffat en tjej som jag har varit ihop med ett par månader och hon tycker att min sats ser lite konstig ut.  Det tycker i och för sig jag också men hon har väl mer erfarenhet av andras satser än vad jag har. Oftast så är den som "tvådelad", en lite vattnigare genomskinlig vätska och i den en lite "krämigare smet" som kan vara vitgrå till gulaktig i färgen. Och ibland kommer det som små halvhårda gulgenomskinliga geléklumpar mitt i allt, dom är som små riskorn i storlek.

Är det normalt med den gulaktiga färgen och geléklumparna? Jag har varit och kollat mig nyligen och några sjukdomar har jag inte. Jag har också gjort en fertilitetstest som var OK.  För övrigt, hur mycket är normalt att det kommer? Ibland sprutar jag fyra, fem långa sprut plus att det rinner ut ganska mycket till och ibland är det bara så att det knappt sprutar alls när jag kommer. Ska det vara så?  Jag brukar sitta ganska länge i varmt bad nästan varje dag, har det nåt med saken att göra? Jag tycker att det är lite pinsamt att fråga läkare så jag hoppas att du kan hjälpa mig.  Tack på förhud, förlåt förhand menar jag."

Patric, 28 år

LÄS OCKSÅ: Vanliga symtom på klamydia - experten svarar

Experten: Normalt för de flesta

Egentligen finns det ingen anledning att oroa sig för sädesvätskans utseende, konsistens eller lukt förrän det blir problem med att få barn senare i livet. Du har dessutom kollat detta nyligen, så troligen är det inga problem på den fronten! Hur sädesvätskan ser ut eller känns spelar faktiskt ingen roll. Det är bara att strunta i konsistensen.

Det du beskriver är normalt för de flesta. Lite olika konsistens på satsen, olika mängd, kanske olika lukt/smak.  Mängden kan bero på hur upphetsad du är, hur länge sen det var du hade utlösning, och hur du mår i övrigt! Har du till exempel tre utlösningar på raken, kan den fjärde vara nästan "torr".

Klumpar kan tyda på inflammation

Är du väldigt upphetsad kan du få en kraftig orgasm, med resultat att du får fler kraftiga "sprut". Klumpar i sperman kan ibland betyda att man har en inflammation i prostata eller sädesblåsor som orsakas till exempel av klamydia eller av bakterier. 30 procent av män i 30-årsåldern har inflammationer, men dessa kommer och går - bara tre procent har besvär av detta. Får man besvär ska man dock inte strunta i dessa, utan man ska konsultera en läkare så man får råd om hur man ska förhålla sig.  Katerina

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!