Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 maj 2008 12:22

Miljögifter i fem av 18 solkrämer

Bilder på de solkrämer Naturskyddsföreningen granskat.

Bilder på de solkrämer Naturskyddsföreningen granskat.

Foto: Naturskyddsföreningen

Fem av 18 solkrämer innehåller det giftiga ämnet zinkoxid, visar Naturskyddsföeningens granskning.
Ämnet som är förbjudet att använda i Sverige hittades framför allt i solkräm för barn.
Naturskyddsföreningen har undersökt 18 olika solskyddsprodukter som säljs i Sverige. Granskningen visade att samtliga innehöll en eller flera av de sju kemikalier som Naturskyddsföreningen anser är farliga för miljön.
Fem innehöll dessutom det förbjudna ämnet zinkoxid som är mycket giftigt för vattenlevande organismer.
I dagens EU-regler som styr vilka ämnen som solkrämer får innehålla tas bara hänsyn till hälsoaspekter, och inte miljöeffekter.
- Vår granskning visar att det är nödvändigt att miljöeffekter av solkrämer och annan kosmetika lyfts fram när kosmetikadirektivet nu ska revideras och vi kräver att den svenska regeringen driver en sådan linje i EU-förhandlingarna, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Fysikaliska uv-filter

Zinkoxid används som så kallade fysikaliska uv-filter, som ofta rekommenderas till barn, och är inte tillåtet enligt Läkemedelsverket. Under våren fick Läkemedelsverket kännedom om att zinkoxid finns i solkrämer och verket har nu kontaktat företagen som säljer krämerna.
- Om man använder det som uv-filter får vi överväga som saluförbud ska åläggas, säger Monica Tammela, chef vid enheten för kosmetika- och hygienprodukter på Läkemedelsverket, till DN.
Inom några veckor väntas Läkemedelsverket ta ställning till om solkräm med zinkoxid ska få säljas i Sverige. I väntan på det bör man enligt Tammela läsa innehållsförteckningen noga innan man köper solkräm.
- Om det står att zinkoxid är uv-filter ska man vara försiktig, säger Monica Tammela till tidningen.