Foto: Olle Sporrong

"Militanta fettprofeter dömer ut rotfrukter"

Återerövra rotfrukterna! Jag har aldrig mött någon som lyckats äta sig fet på morötter, kålrötter eller palsternackor.

Ändå har rotfrukterna blivit sorgligt förtalade i viktsammanhang senaste åren. Det beror inte minst på LCHF-dieten, där militanta fettprofeter dömer ut rotfrukter som syndig och förbjuden mat.

"Löljigt enkelspårigt"

Kolhydrater har blivit lika fy-fy som fett var på 1980-talet. Men det är löjligt enkelspårigt att dra alla kolhydrater över en kam. Morötter är inte samma sak som geléhallon. Viktiga faktorer som mättnad och energiinnehåll glöms bort.

Rotfrukter ger väldigt få kalorier men mycket volym och lång mättnad. Annan "kolhydrat-mobbad" mat som har högt mättnadsvärde men ger få kalorier är havregrynsgröt, kokt potatis och färsk frukt som äpplen och apelsiner.

Att se till helheten, ta hänsyn till energitäthet och till matens mättnadsvärde är smart om man vill gå ner i vikt. Och då är rotfrukter väldigt bra mat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!