Sissi Janatuinen blev fri från migrän.
Sissi Janatuinen blev fri från migrän. Foto: Copyright Johan Jeppsson

Sissi, 52, åt sig fri från migrän

Sissi Janatuinen, 52, led av så svår migrän att hon tappade livslusten.

För några år sen la hon om kosten enligt en över 100 år gammal metod.

– I dag är jag helt fri från migrän, det är som ett mirakel, säger hon.

Victoria Lagercrantz

FAKTA: MIGRÄN

Migrän är en av våra vanligaste folksjukdomar. Det viktigaste symtomet är attacker av svår huvudvärk som kan pågå i några timmar eller upp till två-tre dygn.

Migrän drabbar nästan var femte kvinna och var tionde man.

Besvären börjar som regel före 40-årsåldern och minskar oftast efter klimakteriet eller efter 60-årsåldern.

Cirka 70 procent av dem som drabbas har en nära anhörig som också lider av sjukdomen.

Sissi Janatuinen fick sina första migränanfall i tonåren, men kopplade ihop huvudvärken med sitt yrke; hon började tidigt jobba som frisör.

- Jag tänkte att det var spänningshuvudvärk som man fick räkna med. Jag började äta Treo.

Men värken växte och Sissi berättar att hon spenderat en mindre förmögenhet på alternativa behandlingar: massage, akupunktur, kiropraktik med mera.

- Det gjorde gott för stunden, men min migrän blev inte bättre.

Attackerna varierade i styrka och längd: allt från lätt morgonhuvudvärk till plågsam värk i flera dagar då hon bara kunde ligga i ett mörkt, tyst rum. Ofta bröt smärtorna ut på helgen då hon slappnade av.

LÄS OCKSÅ: Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring

Fick diagnosen migrän

Sissi sökte läkarvård och fick diagnosen migrän.

- Läkarna sa att migrän inte går att bota, men att det ständigt kommer nya och bättre mediciner.

Medicinerna hjälpte i början, de tog udden av den värsta värken. Men efter ett tag gjorde de inte ens det, det var som att de spelade ut sin roll.

Så småningom skaffade Sissi en loftsäng i sin salong. För ibland slog migränen till så hårt att hon inte kunde ta sig hem.

LÄS OCKSÅ: Är din huvudvärk migrän? Så vet du skillnaden

Sjukskriven i perioder

- Jag kunde vila på sängen mellan kunderna. Jag har alltid varit ambitiös, vill vara aktiv och göra ett bra jobb. Men i perioder tvingades jag vara sjukskriven.

Det gick så långt att Sissi tappade livslusten.

- Är det här ett värdigt liv? Så tänkte jag.

Efter en helg med ovanligt svår migrän för ungefär fyra år sen kom en äldre kvinna som var präst för att klippa sig hos Sissi.

- Vi fick fin kontakt och jag berättade om min migrän. Då sa hon: Jag har också haft migrän men har varit frisk i 30 år.

Kost mot migrän

Kvinnan hade läst en bok från förra sekelskiftet om den engelska läkaren Alexander Haig som själv led av migrän. Haig upptäckte att migränen lindrades av en kost fattig på kött, salt och socker. Till slut försvann hans migrän helt då han lärt sig vad han kunde äta och inte.

Sissi fick låna boken, och började söka efter gammal information på antikvariat och via internet.

Alexander Haigs tes är att vi blir sjuka då överskott av urinsyra lagras i våra kroppar, vilket bland annat orsakas av högt intag av animaliskt protein.

Urinsyran är en slaggprodukt som bildas när kroppen bryter ner protein; syran ska normalt tas upp av njurarna och lämna kroppen med urinen. Men med för höga halter urinsyra, som i förstoring ser ut som krossat glas, lagras syran och börjar tränga in i muskler och leder; inflammationer bryter ut och våra kroppar blir försurade.

Och på sikt får vi värk, migrän och andra sjukdomar, menar Haig.

Migränattackerna blev allt mer sällsynta

I Haigs bok Urinsyran som sjukdomsalstrare (Uric acid as a factor in the causation of disease) skiver han:

"Efter att hela mitt liv ha lidit av migrän uteslöt jag hösten 1882, i förtvivlan över att inte kunna finna någon verklig lindring genom förtärandet av pulver och droger och icke utan fruktan för att jag i själva verket led av någon organisk sjukdom, allt kött från min kost, vilket jag ersatte med mjölk och fisk; fisken dock i ständigt mindre proportioner, tills mjölk, smör och ost utgjorde de enda animaliska beståndsdelarna i min föda, något som de fortfarande gör.

... Min huvudvärk minskade både i frekvens och styrka. I stället för att komma en gång i veckan, blevo attackerna allt mer sällsynta... tills slutligen inte mindre än arton månader förgingo utan en enda attack värd att omnämnas."

Sissi Janutainen läste även om andra läkare och forskare som arbetat efter Haigs teser. Inspirerad av dessa avstod hon från kött, fisk och ägg. Hon tog också bort salt och socker ur kosten. Samt kaffe, te, alkohol och choklad som ökar halten urinsyra.

Slutade helt med migränmedicin

Hon började även undvika raffinerad, behandlad, mat. I stället lagade hon mat från grunden på så rena råvaror, massor av frukt och grönt, som möjligt.

Och: Hon tog inte ett enda läkemedel.

- Det var som en avgiftning. I början fick jag huvudvärksattacker men de ebbade ut, och minskade för varje månad. Och efter drygt ett halvår började jag må riktigt bra.

Sen dess har hon inte behövt ta en enda värktablett.

Det är vanligt att kvinnor med migrän får minskade besvär efter klimakteriet, men Sissi hade inte kommit in i klimakteriet då hon la om kosten.

- Min dotter har ärvt min migrän. Men hon har lagt om kosten som jag, och är nu besvärsfri.

Sissi ställde också om sin dygnsrytm; hon varvar ner vid sjutiden, och somnar oftast före 21-22. Och hon går upp vid fem-sextiden. Efter lunch tar hon en siesta.

- Våra kroppar renar sig och läker under natten, och den processen börjar vid sju på kvällen.

Luft vid skog och hav

Frisk luft är en annan viktig nyckel:

- Förenklat kan man säga att luften före ett åskväder är tät på positiva joner vilket brukar utlösa migrän. Medan luften i skogen och vid vattenfall och havsvågor är som rikast på negativa joner.

Så att promenera längs en strand där vågorna slår, och i skogen, motverkar också migrän, menar Sissi.

Hur ser dina matvanor ut i dag? Äter du aldrig någonsin kött, fisk, ägg, socker, kaffe och så vidare?

- Sen jag blev frisk är jag ingen absolutist. Om jag någon gång dricker en cappuccino mår jag inte dåligt av det. Men det skulle aldrig falla mig in att dricka flera koppar kaffe under en dag. Blir jag bjuden på fisk, eller en söt efterrätt, kan jag äta en liten bit och känner mig inte påverkad av det.

- Det som är viktigt är att inte falla tillbaka i sina gamla vanor.

Hur fungerar det socialt att gå och lägga sig så tidigt?

- Med min nya livsstil ser jag nya värden, jag uppskattar en morgonpromenad och en lugn lunch med en god vän så oändligt mycket mer än att vara uppe på natten. Men vill jag någon gång vara ute sent med kompisar så är jag det.

Håller kurser

För två år sen flyttade Sissi med sin man, som är skomakare, till den italienska lilla staden Bagnacavallo där de bor i en vindsvåning i ett hus från 1600-talet (som hör ihop med ett palats som gästades av drottning Kristina från Sverige).

- Jag vaknar tidigt och brukar promenera längs havet. Jag målar och fotograferar mycket.

Sissi har räknat ut att har man migrän i snitt sex dagar i månaden motsvarar det sju och ett halvt år under en 30-årsperiod.

- Jag kände att jag ville dela med mig av allt jag lärt mig.

I dag håller Sissi seminarium och kurser i Italien och Sverige som utgår från hennes tillfrisknande och de 100-åriga lärorna.