Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 sep 2014 16:00

Michaela vill äta LCHF – maken älskar pizza

Kolhydratsfajt. Jonas och Michaela Zabel är gifta, men äter inte samma mat. Jonas åt LCHF tillsammans med Michaela en period, men saknade att kunna äta pommes frites och pasta.

Kolhydratsfajt. Jonas och Michaela Zabel är gifta, men äter inte samma mat. Jonas åt LCHF tillsammans med Michaela en period, men saknade att kunna äta pommes frites och pasta.

Foto: Anna Hallams

Hon äter LCHF - resten av familjen väljer tallriksmodellen.

Det funkar smärtfritt för Michaela Zabel, 28.

Nåja, nästan i alla fall.

- När han äter pizza kan det vara jobbigt, det gillar jag väldigt mycket, säger hon.

Det började som ett sätt att gå ner graviditetskilona men utvecklades till en livsstil.

I dag har Michaela Zabel, 28, från Tidaholm gått ner 30 kilo med LCHF och mår bättre än någonsin. Men resten av familjen har inte hakat på samma metod. Nyblivna maken Jonas, 36, gav LCHF en chans - men märkte snart att det inte var hans grej.

- Jag blev ju skengravid med Michaela och gick upp en del i vikt. Jag försökte med LCHF men tyckte det var för mycket fett och saknade att äta pommes frites eller pasta emellanåt, säger han.

I stället äter Jonas enligt tallriksmodellen och barnen får äta lite av varje.

- När jag gör i ordning middag passar jag på att koka bulgur eller potatis till resten av familjen, även om jag själv inte äter av det. Vi sätter inte någon stämpel utan barnen får välja själva, ibland väljer de bara att äta blomkål, ibland väljer de potatis, säger Michaela.

 

Men kost diskuteras flitigt hemma hos Bergendahl/Larsson.

- I och med att jag är kostrådgivare är det ju självklart ett stort intresse. Och vi brukar ofta bolla idéer. I början tyckte nog Jonas att LCHF var lite humbug, men nu har han blivit mer intresserad och medveten, säger hon.

Och Jonas känner själv att han har påverkats av sin partners inställning till mat.

- Ja, så är det ju, förhoppningsvis till det bättre. Hon har belyst vissa saker för mig och jag har exempelvis helt slutat äta lightprodukter. Och så äter jag inte så mycket potatis och pasta utan håller mig mest till bulgur.

 

Jonas äter lite av allt men har en ätardag varje lördag då det är fritt fram för godis, chips eller annat han är sugen på. Något som går smärtfritt för Michaela - då hon, lägligt nog, oftast jobbar på lördagar.

- Jag har aldrig varit något socker­troll, men när han äter pizza kan det vara jobbigt, det gillar jag väldigt mycket. Om jag vill ha något godis på helgerna plockar jag fram lite nötter, säger hon.

Men de påpekar att de inte försöker övertala den andra att "gå över till den andra sidan".

- Nej, han får göra som han vill. Jag nöjer mig med att han har gått över till fullfeta produkter och dragit ner på socker, säger Michaela.

Jonas fyller i:

- Hon får hålla på med det här, så länge jag får äta min pasta, skrattar han.