<p>Trebarnsmamman Merja Svan, 47, skippade kött och började träna. Då blev hon frisk från sin sjukdom.</p>

Trebarnsmamman Merja Svan, 47, skippade kött och började träna. Då blev hon frisk från sin sjukdom.

Foto: Privat

Merja: "Jag hade dött om jag hade ätit kött"

Sjukdomen tog nästan trebarnsmammans liv.

Men Merja Svan Edelsvärd, 47, hittade vägen tillbaka till livet när hon blev vegan.

– Jag tror jag hade dött om jag hade ätit kött, säger hon.

Inom loppet av tio år har hon opererats 20 gånger. En okänd neurologisk sjukdom i 47-åriga Merja Svan Edelsvärds buk innebar nästan slutet på hennes liv.

Men trebarnsmamman hittade en väg ut från eländet. Veganism och träning blev Merjas räddning.

– Träningen blev min väg ut från medicinerna. Då var jag också vegetarian. Jag blev starkare och mådde bättre. Det blev min hjälp, säger hon.

Vid en period vägde hon 39 kilo och livet var en daglig kamp. Den nya livsstilen blev motivationen hon behövde för att slå sig fri från sjukdomen.

Tog beslutet som räddade hennes liv

Trots träningen kvarstod problem med magen. Därför beslutade hon sig ett par år senare för att ge upp resterande animaliska produkter.

– Jag bestämde mig för att sluta med mjölk och ägg och sådant. Och nu mår jag mycket bättre, jag orkar mer. Allting är roligare. Det känns bra att inte äta några animalier.

Merja Svan Edelsvärd har varit vegetarian sedan hon var 15 år. Men under de senaste fem åren blev övergången till veganism självklar.

– Jag har alltid tyckt att det är otäckt att äta döda djur. Jag tycker inte att ägg- och mjölkproduktion är bra, och jag tycker inte att djur har det bra i den industrin. Jag vill värna om livet och människor och djur, säger hon.

Trots motstånd och hån från människor i hennes omgivning var hon fast besluten att fortsätta säga nej till animaliska produkter.

"Jag tror jag hade dött"

I och med de svåra smärtorna, mängderna medicin och fysiska effekterna av sjukdomen kan hon tacka det beslutet för att hon lever i dag.

– Jag höll på att dö. Jag vägde bara 39 kilo. Jag kunde inte behålla någon mat. Jag har gjort en otrolig resa. Jag tror jag hade dött om jag hade ätit kött, säger hon och fortsätter:

– Hade jag lyssnat på dietisterna som sa att jag måste äta fisk och kyckling så hade jag nog dött. För det hade påverkat mig negativt att äta något som jag känner äckel för.

Borde fler som tränar testa att bli veganer?

– Ja, självklart.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!