Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
GÖREL ÅKESDOTTER BARD lider av endometrios
GÖREL ÅKESDOTTER BARD lider av endometrios
GÖREL ÅKESDOTTER BARD lider av endometrios
GÖREL ÅKESDOTTER BARD lider av endometrios Foto: MARTINA HUBER

Mensvärken var dold sjukdom

Görel Åkesdotter Baard var bara elva år när hon drabbades av svår värk - i samband med första mensen. Och smärtan har bara blivit värre med åren. Men inte förrän hon häromåret sökte hjälp för barnlöshet kom diagnosen: endometrios.

I samband med första mensen fick Görel Åkesdotter Baard, 35 år, så svåra smärtor att hennes mamma måste hämta henne från skolan. 

 Och sedan tilltog smärtan, år efter år. En dag fick hon så svårt att gå på grund av värken att hon hamnade akut på sjukhus. 

 Men trots att hon var inlagd i fyra dagar hittade läkarna inget fel på Görel. 

 Det skulle dröja nästan 20 år innan hon fick en diagnos och hjälp för sina besvär. 

 –  Det hade verkligen underlättat om någon tagit mina symtom på allvar redan när jag var ung. Jag kontaktade gynekologer och ungdomsmottagningen gång på gång utan att någon reflekterade över mina problem. Ofta upptäcks sjukdomen först vid kontakt för barnlöshet, vilket ger onödigt långt lidande. 

Diagnos i  samband med IVF

 Själv fick Görel sin diagnos just i samband med sin andra IVF-behandling för sex år 

 sedan. Från den enorma glädjen över att äntligen ha fått en diagnos, förbyttes beskedet snart till insikten om svårigheterna med medicinering och dess biverkningar.

 –  Hos min nuvarande läkare blev jag för första gången i livet bemött med respekt och kompetens.

 Görel och hennes man Christian bestämde sig snart för att ansöka om att få bli föräldrar genom adoption, och är i dag föräldrar till Stella, 3 år, från Kina. 

Påverkar vardagen

 Men endometriosen finns kvar och påverkar fortfarande stora delar av Görels vardag. 

 –  Det är en frustration att uppleva att jag inte räcker till för mina närmaste, vännerna och mig själv. Det kan vara svårt för vänner och arbetsgivare att förstå.

 Sedan sex år tillbaka behandlas Görel med medicin som försätter henne i klimakteriet för att lindra endometriosen. En av biverkningarna är att skelettet urkalkas, så hon kan inte ta medicinen under längre perioder i taget.

 –  Jag har bestämt mig för att försöka hitta ett nytt sätt att förhålla mig till sjukdomen och har nu äntligen bett om hjälp med samtalsterapi för att hitta en balans i livet, säger Görel Åkesdotter Baard.