Kvinnan på bilden är inte Melissa North.
Kvinnan på bilden är inte Melissa North. Foto: EVGENY ATAMANENKO / Evgeny Atamanenko

Melissa har ostfobi – får svår panikångest

Melissa North, 22, utvecklade ostfobin redan som fyraåring.

Hennes problem har förvärrats sedan hon utsattes för ett skämt där hon nu är student. Hennes vänner har svårt att ta henne på allvar och driver ständigt med henne, vilket har lett till att hon är vettskrämd för ost.

TUROFOBI/TUROPHOBIA

• Personer som lider av extrem rädsla eller ångest för ost.

• Personer som har den här typen av fobi kopplar oftast samman mjölkprodukten med ett traumatiskt minne från barndomen. Även personer som är laktosintoleranta kan lida av fobin.

• Har man Turofobi är man oftast rädd för en specifik ost, men det finns dem som är rädda allt som är kopplat till ost.

Hon brister ut i tårar så fort hon passerar ostdisken.

Melissa, 22, är vettskrämd för ost. Ja du läste rätt. Vettskrämd.

Fobin har påverkat hennes vardag och hon går ogärna in i affärer där det finns ost.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så vet du om din rädsla är en fobi

Ostfobin började tidigt

Melissa Norths fobi började redan när hon var fyra år och fick ost hos en vän. Eftersom att hennes föräldrar lärt henne att man måste äta upp det som läggs på tallriken tog hon dem på orden - och åt upp allt. Nu får bara åsynen av mjölkprodukten Melissa att kallsvettas och gråta.

- Det är otroligt svårt för mig att gå in i en affär. Jag blir nervös och får panikattacker. Det ser så äckligt ut och jag blir illamående bara av att se det. Mina vänner och min familj tycker att det är helt galet, men jag tycker att det är fasansfullt att se människor äta ost, säger Melissa till Dailymail.

Melissa berättar att när hon var 15 år var hon med om en händelse som förvärrade hennes problem. Hennes skolkompisar ville driva med henne, trots att de var medvetna om hennes fobi, så de kastade ost på henne i klassrummet.

- Det var cream cheese och det landade rätt i ansiktet på mig. det slutade med att jag kravlade ut från klassrummet skrikandes.

LÄS OCKSÅ: Jonas, 31, var livrädd för mörkret: Så botade han sin fobi

Inte ett skämt

Melissa North är medveten om att hennes fobi låter för otrolig att var sann och att många tror att hon skämtar.

- Självklart är det inte kul och jag önskar verkligen att jag slapp vara konstant rädd.

Det spelar inte någon roll vilken fobi vi talar om, all fobi är irrationell skräck av en sak eller en situation som normalt sett inte drabbar vem som helst, säger Dave Smithsons, servicekoordinator på Centrum för Ångest i Storbritannien.

Det finns flera olika sätt att behandla fobier.

- I de flesta fall krävs terapi. Men för många är det ett livslångt problem, eftersom att de inte inser att det går att söka och få hjälp.