Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Yogainstruktör Madeleine Wilhelmsson, YogaMana, visar suficirkeln som bland annat stabiliserar mage och rygg.Yogainstruktör Madeleine Wilhelmsson, YogaMana, visar suficirkeln som bland annat stabiliserar mage och rygg.Yogainstruktör Madeleine Wilhelmsson, YogaMana, visar suficirkeln som bland annat stabiliserar mage och rygg.
Yogainstruktör Madeleine Wilhelmsson, YogaMana, visar suficirkeln som bland annat stabiliserar mage och rygg. Foto: Mikael Sjöberg

Medicinsk yoga kan lindra plågsam värk

Lider du av värk och smärta utan att veta varför?
Medicinsk yoga kan hjälpa dig hantera situationen och reducera smärtan – helt utan bieffekter.

Medicinsk yoga, eller Medi-Yoga, är en form av yoga som började utvecklas i Sverige i slutet av 1990-talet.
Göran Boll hade jobbat som yogalärare sedan 1995 och många av de människor han undervisade berättade om hur kroppen förändrats och hur bra de mådde efter att de börjat praktisera yoga.

Han började därför förfina program och tekniker särskilt avsedda för människor med olika sjukdomsproblematik.

 

Göran Boll.Göran Boll.Göran Boll.
Göran Boll. Foto: Foto: Mikael Sjöberg

– En av mina elever var forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm och det var genom henne som vi inledde en studie 1998 för att undersöka effekterna av den medicinska yogan på ospecificerad rygg- smärta, alltså smärta som man inte kunde förklara var den kom ifrån, säger Göra Boll.
Enligt honom överträffade resultaten förväntningarna och visade att yogan verkligen förbättrade tillståndet markant för dem som ingått i studien.

Påverkar syret i blodet

Den medicinska yogan är utvecklad ur den klassiska kundaliniyogan och är en mjuk yogaform som passar människor med smärta särskilt bra. Andningen är en viktig del av yogan eftersom den har en så stor påverkan på hela kroppen.
Fel andningsteknik gör att kroppen stressas och får svårt att slappna av.
Med en kontrollerad, lugn och avslappnad andning får syret i blodet lättare att passera ut till cellerna vilket behövs för att kroppen ska fungera optimalt. Den del av kroppen som gör ont får möjlighet att vila och återhämta sig.

– Forskning har visat att man märker effekter i krop- pen efter ungefär sex till tio veckor med träning en eller två gånger i veckan. Det kan alltså gå ganska snabbt att börja uppleva fördelarna, säger Göran Boll.

Inga bieffekter av 

– Förutom att man kan få lindring vid smärta har medicinsk yoga även visat sig minska problem med hjärtat, sänkt blodtrycket och hjälpt människor som drabbats av utbrändhet.

Metoden har inga bieffekter och är billigare för samhället än många tra- ditionella behandlingsformer. De senaste
åren har den därför blivit alltmer populär. I Sverige finns det i dag 1 200 utbildade instruktörer på sjukhus, vårdcentraler och privata institut. För människor som lider av ospecificerad smärta har medi- cinsk yoga i studier visat sig vara den allra bästa formen för att förbättra och ta
kontroll över situationen. På Institutet för Medicinsk Yogas hem-
sida kan du hitta en lista över alla certi- fierade utövare runtom i landet. Efter- frågan har även ökat internationellt och Göran Boll jobbar med att utbilda perso- ner i bland annat de andra nordiska län- derna, Japan och USA.

– Alla kan utöva medicinsk yoga!
Äldsta eleven är 90 år gammal och Göran Boll har utbildat lärare som varit över 80 år.

– Beroende på vilken typ av problem man har finns det olika program som är anpassade till elevens specifika situation. Har man exempelvis migrän finns det en särskild migränyoga som riktar in sig på just den problematiken, säger Göran Boll.

 

Moa Långbergs