Antiinflammatoriska läkemedel kan göra stor nytta, men det finns patientgrupper som ska vara extra försiktiga med att ta vanliga läkemedel av typen Voltaren, Ipren och Naproxen, enligt överläkare Hadi Molanaei.
Antiinflammatoriska läkemedel kan göra stor nytta, men det finns patientgrupper som ska vara extra försiktiga med att ta vanliga läkemedel av typen Voltaren, Ipren och Naproxen, enligt överläkare Hadi Molanaei. Foto: Hasse Holmberg / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

Vanliga värktabletter – då kan de vara farliga

Antiinflammatoriska mediciner kan göra stor nytta. 

Men det finns patientgrupper som ska vara extra försiktiga med att ta vanliga läkemedel som Voltaren, Ipren och Naproxen. 

– Om man har någon av de här sjukdomarna och är i behov av inflammationshämmande preparat, så bör man rådfråga läkare först, säger Hadi Molanaei, överläkare och specialist vid Aleris.

Konsekvenserna vid långvarig behandling kan nämligen bli stora.

Ipren, Ibuprofen och Naproxen är vanliga inflammationshämmande läkemedel som kan vara till stor hjälp för patienter som har problem med inflammation och smärta. Även Voltaren som innehåller substansen diklofenak, tillhör samma grupp och kan ge god effekt.

Men det finns en baksida med de här preparaten.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill