Läkemedel du inte ska kombinera med alkohol
Vilka läkemedel ska man undvika att ta tillsammans med alkohol – och när kan biverkningar bli farliga efter några öl eller glas vin?
Här reder Sven Wåhlin, överläkare och specialist i allmänmedicin, ut hur man bör tänka för olika läkemedelsgrupper:
– Ur hälso- och beroendesynpunkt är alkoholen alltid problematisk, men det finns positiva sidor för livskvalitén.
Med sol och vårvärme fylls uteserveringarna snabbt av öl-, vin- och bubbeldrickande besökare. Men hur många tänker på att vissa läkemedel, i kombination med alkohol, inte alltid är helt lyckat? I vissa fall kan det till och med bli farligt.
Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial.
Överläkaren: ”Alkohol är aldrig nyttigt”
Sven Wåhlin, överläkare och specialist i allmänmedicin vid Beroendecentrum i Stockholm, har mångårig erfarenhet av alkohol och beroendeproblematik:
– Alkohol är aldrig nyttigt. All konsumtion har en baksida. Bland annat är alkohol en cancerframkallande substans. Så ur hälso- och beroendesynpunkt är alkoholen alltid problematisk, men det finns andra positiva sidor.
Här går Sven Wåhlin igenom hur olika läkemedel reagerar i kombination med alkohol – öl, vin och sprit.
Värktabletter med paracetamol: Alvedon och panodil
Alvedon, Pamol och Panodil är tre vanliga läkemedel med febernedsättande och smärtstillande effekt. Alkohol i kombination med ett missbruk av paracetamolpreparat, det vill säga större mängder, kan ge allvarliga skador på levern.
– Normalt är den allmänna föreställningen att det är ganska ofarliga preparat. Men paracetamol, över rekommenderad dygnsdos, kan vara livsfarligt i kombination med alkohol. En tablett på morgonen och en på kvällen, och alkohol däremellan, är däremot inga större problem om man har en frisk lever, säger Sven Wåhlin.
Lista över läkemedel med paracetamol
Källa: 1177 Vårdguiden
Värktabletter utan paracetamol: Ipren, Treo och Naproxen
Treo, Ipren, Ibumetin, Naproxen och Voltaren är smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. Här bör man avstå att dricka alkohol regelbundet.
– Inflammationsdämpande läkemedel är magirriterande, och det är alkohol också. Man kan få magkatarr och blödningar i tarmslemhinnan även vid normal dos läkemedel. Så är man känslig är det en risk som ökar med alkohol. Men är det en viktig fest, ska ens dotter gifta sig, så är det klart att man kan ta sig ett glas champagne, säger Sven Wåhlin.
Lista över NSAID-läkemedel
Källa: 1177 Vårdguiden
Opioider: Citadon, Tramadol och Fentanyl
Narkotikaklassade läkemedel som innehåller opioider är extremt potenta smärtstillare. I gruppen förekommer Morfin, Kodein, Citodon, Tramadol och Fentanyl. De här preparaten ska aldrig kombineras med öl, vin eller annan alkohol eftersom det förstärker de lugnande effekterna, vilket kan påverka andning och hjärtfunktion.
– Här ska man undvika alkohol helt. Den akuta effekten av kombinationen är att man blir för berusad, för påverkad, för sänkt. I värsta fall kan det bli en andningspåverkan. Upphör andningen så kan man dö. Här är det hög varningsflagg. Har man dessutom har en tendens till alkoholberoende så utvecklas den, och vice versa, med opioider.
Lista över läkemedel med opioider
Källa: 1177 Vårdguiden
Allergimediciner med antihistamin: Lergigan, Tavegyl, Loratadin
Tavegyl, Loratadin och Cetirizin är allergimediciner som lindrar pollenallergi och olika typer av klåda – exempelvis insektsbett. Preparaten innehåller antihistaminer som gör att man kan bli trött, sömnig och även få yrsel. Det räcker ofta med något glas vin eller öl för att öka på tröttheten. Det är inte bara de tyngre förskrivna läkemedlen som är ett problem i kombination med alkohol, utan även sådana du kan köpa över disk.
– De här är läkemedel kan vara tröttande. Och tröttheten förstärks av alkohol. Utöver är det inte några större problem, säger Sven Wåhlin.
Lergigan är ett annat läkemedel som också tillhör gruppen antihistaminer. Det används bland annat mot allergisk klåda men också sömnsvårigheter och oro. Fass rekommenderar att man inte kombinerar läkemedlet med alkohol eftersom det kan förstärka effekten.
Källa: 1177 Vårguiden
Antibiotika: Flagyl, Doxyferm och Kåvepenin
Alkohol i kombination med en antibiotikakur – av typen Flagyl eller Doxyferm – är inte att rekommendera. Det finns risk för illamående och kräkningar – till och med leverskador.
Främst är det dock effekten på infektionen som kan försämras.
– Många tror att alkohol försämrar effekten av antibiotika, exempelvis Kåvepenin, men det finns ingenting som tyder på det, utan det har full effekt ändå. Däremot har alkohol en akut effekt på immunförsvaret, framför allt på de vita blodkropparna.
– När man är lite berusad, så blir även de vita blodkropparna ”berusade” De blir slöare, inte lika alerta, och bekämpar infektionen sämre. Men när man nyktrar till igen, så gör även de vita blodkropparna det – och fungerar som de ska igen. Min rekommendation är: Var försiktig om du har en infektion, med eller utan antibiotika.
Lista över antibiotika-läkemedel
Källa: 1177 Vårdguiden
Läkemedel mot ångest, depression och sömnsvårigheter: Citalopram, Sertralin, Atarax
Här finns antidepressiva läkemedel som Citalopram, Fluoxetin, Sertralin, Paroxetin och Mirtazepin.
Ångestdämpande Oxascand och Sobril samt lugnande läkemedel av typen Atarax, som också hjälper vid viss allergi.
I gruppen finns även läkemedel som hjälper vid sömnbesvär – som Imovane, Zopiklon, Stilnoct, Zolpidem och Flunitrazepam.
Så kallad psykoaktiv farmaka, alltså medicin som påverkar hjärnan, kan förstärka ångest, trötthet och yrsel – om man kombinerar dem med alkohol. Rekommendationen är därför att inte blanda med alkohol. Däremot kan man be den förskrivande läkaren om råd för sin egen livssituation.
– När det gäller antidepressiva läkemedel, särskilt SSRI-preparat, så finns det skäl att anta att de fungerar lite sämre i kombination med alkohol. Jag har inte sett någon klinisk studie på det, men alkohol sätter sig på samma receptorer och gör dem mindre mottagliga för läkemedel. Så det borde få lite sämre effekt. Därför avråder jag från alkoholkonsumtion. Alkohol är dessutom en typ av bipolär drog i sig; från början är den lugnande, men den höjer ångesten och stresstillståndet när den går ur kroppen, säger Sven Wåhlin - och fortsätter:
– När det gäller preparat som innehåller bensodiazepiner, eller torrsprit som det också brukar kallas, så ska man helt undvika alkohol. Jag avråder också från alkohol i kombination med sömnmediciner, ”z”-preparaten Zolpidem och Zopiklon, samt Imovane, Stilnoct, Mirtazapin och Rohypnol.
Lista över läkemedel mot ångest, depression och sömnbesvär
Antidepressiva läkemedel (SSRI)
Läkemedel mot sömnsvårigheter
Ångestdämpande och lugnande läkemedel
Källa: 1177 Vårdguiden
Blodförtunnande och blodtrycksmediciner: Trombyl och Eliquis
Många av de blodförtunnande läkemedlen innehåller acetylsalicylsyra som i sig ökar risken för blödningar i tarmarna. Vid alkoholintag – även mindre doser – kan risken öka betydligt. I den här gruppen med blodförtunnande förekommer läkemedel som Trombyl, Waran, Klopidogrel, Brilique, Pradaxa, Eliquis, Xarelto och Lixiana.
– Alkoholen gör att blodplättarna blir mindre klibbiga, vilket ger en lite blodförtunnande effekt. Om man dricker alkohol regelbundet, men plötsligt slutar, så ger det en rekyleffekt: Blodplättarna blir på nytt mer klibbiga, vilket kan leda till blodproppar. Det här gäller särskilt vid behandling med läkemedlet Waran.
– Så tar man blodförtunnande läkemedel och dricker alkohol – då är det viktigt att man har en jämn men låg alkoholkonsumtion. Det är okej att ta något glas till maten varje dag, så länge man har en jämn koncentration eftersom man ställer in läkemedelsdosen utifrån hur tunt blodet är. Man bör alltså inte supa till ordentligt då och då.
Hur reagerar olika blodtrycksmediciner då i kombination med alkohol?
– Generellt har alkoholen initialt en blodtryckssänkande effekt, åtminstone någon timme efter intag, men sedan är den blodtryckshöjande. Man känner till massor med mekanismer till att det blir så. Ett skäl är att stressystemet aktiveras av alkohol. Alkoholen påverkar också saltbalansen i kroppen.
– Men det här är väldigt olika från person till person. En del människor kan dricka enorma mängder alkohol, och får aldrig förhöjda blodtrycksvärden medan andra reagerar ganska snabbt. När det gäller vätskedrivande läkemedel mot högt blodtryck, så kan dessa interagera lite mer med alkohol och ge ett sämre blodtryck.
Fotnot: I en tidigare version uppgavs felaktigt i en bildtext att läkemedlet Ipren innehåller substansen diklofenak.
Lista över blodförtunnande läkemedel och blodtrycksmedicin
Blodförtunnande
Blodtrycksmedicin
Vätskedrivande:
ACE-hämmare:
Kalciumflödeshämmare:
Angiotensin-receptorblockerare:
Betablockerare:
Källa: 1177 Vårdguiden
LÄS MER: Ted, 78, fick hjärnskada efter Macchiarinis ingrepp
LÄS MER: Experten: Det här är de tre farligaste personlighetstyperna