Vilka läkemedel ska man undvika att ta tillsammans med alkohol och när kan biverkningar bli farliga efter några öl eller glas vin?
Här reder Sven Wåhlin, överläkare och specialist i allmänmedicin, ut hur man bör tänka.
Vilka läkemedel ska man undvika att ta tillsammans med alkohol och när kan biverkningar bli farliga efter några öl eller glas vin? Här reder Sven Wåhlin, överläkare och specialist i allmänmedicin, ut hur man bör tänka. Foto: Klaus Eppele / Adobe Stock // Kari Kovakka // JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Läkemedel du inte ska kombinera med alkohol

Vilka läkemedel ska man undvika att ta tillsammans med alkohol – och när kan biverkningar bli farliga efter några öl eller glas vin?

Här reder Sven Wåhlin, överläkare och specialist i allmänmedicin, ut hur man bör tänka för olika läkemedelsgrupper:

– Ur hälso- och beroendesynpunkt är alkoholen alltid problematisk, men det finns positiva sidor för livskvalitén.

Med sol och vårvärme fylls uteserveringarna snabbt av öl-, vin- och bubbeldrickande besökare. Men hur många tänker på att vissa läkemedel, i kombination med alkohol, inte alltid är helt lyckat? I vissa fall kan det till och med bli farligt.

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial.  

Överläkaren: ”Alkohol är aldrig nyttigt”

Sven Wåhlin har mångårig erfarenhet av alkohol och beroendeproblematik. Foto: Kari Kovakka

Sven Wåhlin, överläkare och specialist i allmänmedicin vid Beroendecentrum i Stockholm, har mångårig erfarenhet av alkohol och beroendeproblematik:

– Alkohol är aldrig nyttigt. All konsumtion har en baksida. Bland annat är alkohol en cancerframkallande substans. Så ur hälso- och beroendesynpunkt är alkoholen alltid problematisk, men det finns andra positiva sidor.

Här går Sven Wåhlin igenom hur olika läkemedel reagerar i kombination med alkohol – öl, vin och sprit.

Värktabletter med paracetamol: Alvedon och panodil

Alvedon är ett vanligt läkemedel med febernedsättande och smärtstillande effekter som innehåller paracetamol. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Alvedon, Pamol och Panodil är tre vanliga läkemedel med febernedsättande och smärtstillande effekt. Alkohol i kombination med ett missbruk av paracetamolpreparat, det vill säga större mängder, kan ge allvarliga skador på levern.

– Normalt är den allmänna föreställningen att det är ganska ofarliga preparat. Men paracetamol, över rekommenderad dygnsdos, kan vara livsfarligt i kombination med alkohol. En tablett på morgonen och en på kvällen, och alkohol däremellan, är däremot inga större problem om man har en frisk lever, säger Sven Wåhlin. 

Lista över läkemedel med paracetamol

Alvedon

Oparap

Pamol

Panodil

Paracetamol

Paracut

Parapo

Pinex

Altermol (innehåller även kodein)

Citodon och Citodon Forte (innehåller även koedin)

Panocod (innehåller även koedin

Norgesic (innehåller även orfenadrin)

Paracut Comp (innehåller även koffein)

Källa: 1177 Vårdguiden 

Värktabletter utan paracetamol: Ipren, Treo och Naproxen

Ipren är ett smärtstillande och antiinflammatoriskt läkemedel. Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Treo, Ipren, Ibumetin, Naproxen och Voltaren är smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. Här bör man avstå att dricka alkohol regelbundet.

– Inflammationsdämpande läkemedel är magirriterande, och det är alkohol också. Man kan få magkatarr och blödningar i tarmslemhinnan även vid normal dos läkemedel. Så är man känslig är det en risk som ökar med alkohol. Men är det en viktig fest, ska ens dotter gifta sig, så är det klart att man kan ta sig ett glas champagne, säger Sven Wåhlin. 

Lista över NSAID-läkemedel

Celebra

Celecoxib

Arthrotec

Diclofenac

Diklofenak

Dicuno 

Ignorin

Voltaren

Arcoxia

Coxolin

Etoricoxib

Brufen 

Ibumax

Ibumetin

Ibuprofen

Ipren 

Iprensa

Orudis

Relifex

Alpoxen

Ipaflex

Naprocur

Naprosyn Entero

Naproxen 

Pronaxen

Vimovo

 

Källa: 1177 Vårdguiden 

Opioider: Citadon, Tramadol och Fentanyl

Narkotikaklassade läkemedel som innehåller opioider är extremt potenta smärtstillare. Morfin ingår i den här gruppen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Narkotikaklassade läkemedel som innehåller opioider är extremt potenta smärtstillare. I gruppen förekommer Morfin, Kodein, Citodon, Tramadol och Fentanyl. De här preparaten ska aldrig kombineras med öl, vin eller annan alkohol eftersom det förstärker de lugnande effekterna, vilket kan påverka andning och hjärtfunktion.

– Här ska man undvika alkohol helt. Den akuta effekten av kombinationen är att man blir för berusad, för påverkad, för sänkt. I värsta fall kan det bli en andningspåverkan. Upphör andningen så kan man dö. Här är det hög varningsflagg. Har man dessutom har en tendens till alkoholberoende så utvecklas den, och vice versa, med opioider. 

Lista över läkemedel med opioider

Dolatramyl

Gemadol

Nobligan

Tiparol

Tradolan

Tramadol

Altermol

Citodon

Panocod

Treo comp

Buprefarm plåster

Bupremyl plåster

Buprenorphine plåster

Norspan plåster

Temgesic

Dolcontin

Morfin

Oxikodon, Oxycodone

Oxikodon Depot

OxyContin

OxyNorm

Armoneve

Targiniq

Abstral

Actiq

Durogesic

Effentora

Fentanyl

Instanyl

Matrifen

Palexia Depot

Ketogan Novum

 

Källa: 1177 Vårdguiden 

Allergimediciner med antihistamin: Lergigan, Tavegyl, Loratadin

Loratadin är en allergimedicin som lindrar pollenallergi och olika typer av klåda.

Tavegyl, Loratadin och Cetirizin är allergimediciner som lindrar pollenallergi och olika typer av klåda – exempelvis insektsbett. Preparaten innehåller antihistaminer som gör att man kan bli trött, sömnig och även få yrsel. Det räcker ofta med något glas vin eller öl för att öka på tröttheten. Det är inte bara de tyngre förskrivna läkemedlen som är ett problem i kombination med alkohol, utan även sådana du kan köpa över disk.

– De här är läkemedel kan vara tröttande. Och tröttheten förstärks av alkohol. Utöver är det inte några större problem, säger Sven Wåhlin.

Lergigan är ett annat läkemedel som också tillhör gruppen antihistaminer. Det används bland annat mot allergisk klåda men också sömnsvårigheter och oro. Fass rekommenderar att man inte kombinerar läkemedlet med alkohol eftersom det kan förstärka effekten.

Aerius

Allegra

Altifex

Caredin

Cetimax

Cetirizin 

Clarityn

Dasselta

Desloratadin

Ebastin

Emadine

Fexofenadin

Flynise

Kestine

Livostin 

Loratadin 

Nefoxef

Opatanol

Tavegyl

Telfast

Vialerg

Zaditen

Zyrlex

 

Källa: 1177 Vårguiden

Antibiotika: Flagyl, Doxyferm och Kåvepenin

Alkohol i kombination med antibiotikan Flagyl är inte att rekommendera.

Alkohol i kombination med en antibiotikakur – av typen Flagyl eller Doxyferm – är inte att rekommendera. Det finns risk för illamående och kräkningar – till och med leverskador.

Främst är det dock effekten på infektionen som kan försämras. 

– Många tror att alkohol försämrar effekten av antibiotika, exempelvis Kåvepenin, men det finns ingenting som tyder på det, utan det har full effekt ändå. Däremot har alkohol en akut effekt på immunförsvaret, framför allt på de vita blodkropparna. 

– När man är lite berusad, så blir även de vita blodkropparna ”berusade” De blir slöare, inte lika alerta, och bekämpar infektionen sämre. Men när man nyktrar till igen, så gör även de vita blodkropparna det – och fungerar som de ska igen. Min rekommendation är: Var försiktig om du har en infektion, med eller utan antibiotika.

Lista över antibiotika-läkemedel

Amimox

Amoxicillin

Imacillin

Imaxi.

Avopenin

Fenoximetylpenicillin

Kåvepenin

Primve

Tikacillin

Amoxicillin/Clavulanic acid

Betaklav

Bioclavid

Klaximol

Spektramox.

Flucloxacillin

Flukloxacillin

Heracillin.

Penomax

Selexid.

 

Källa: 1177 Vårdguiden

Läkemedel mot ångest, depression och sömnsvårigheter: Citalopram, Sertralin, Atarax

Sobril tillhör läkemedelsgruppen bensodiazepiner som inte bör kombineras med alkohol. Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Här finns antidepressiva läkemedel som Citalopram, Fluoxetin, Sertralin, Paroxetin och Mirtazepin.

Ångestdämpande Oxascand och Sobril samt lugnande läkemedel av typen Atarax, som också hjälper vid viss allergi.

I gruppen finns även läkemedel som hjälper vid sömnbesvär – som Imovane, Zopiklon, Stilnoct, Zolpidem och Flunitrazepam.

Så kallad psykoaktiv farmaka, alltså medicin som påverkar hjärnan, kan förstärka ångest, trötthet och yrsel – om man kombinerar dem med alkohol. Rekommendationen är därför att inte blanda med alkohol. Däremot kan man be den förskrivande läkaren om råd för sin egen livssituation.

– När det gäller antidepressiva läkemedel, särskilt SSRI-preparat, så finns det skäl att anta att de fungerar lite sämre i kombination med alkohol. Jag har inte sett någon klinisk studie på det, men alkohol sätter sig på samma receptorer och gör dem mindre mottagliga för läkemedel. Så det borde få lite sämre effekt. Därför avråder jag från alkoholkonsumtion. Alkohol är dessutom en typ av bipolär drog i sig; från början är den lugnande, men den höjer ångesten och stresstillståndet när den går ur kroppen, säger Sven Wåhlin - och fortsätter:

– När det gäller preparat som innehåller bensodiazepiner, eller torrsprit som det också brukar kallas, så ska man helt undvika alkohol. Jag avråder också från alkohol i kombination med sömnmediciner, ”z”-preparaten Zolpidem och Zopiklon, samt Imovane, Stilnoct, Mirtazapin och Rohypnol.

Lista över läkemedel mot ångest, depression och sömnbesvär

Antidepressiva läkemedel (SSRI)

Cipramil

Citalopram

Cipralex

Escitalopram

Premalex.

Seroxat

Paroxetin

Paroxiflex

Zoloft

Oralin

Sertralin

Sertrone

Fontex

Fluoxetin.

Fevarin

 

Läkemedel mot sömnsvårigheter

Imovane

Zopiclone

Zopiklon

Edluar

Stilnoct

Zolpidem

 

Ångestdämpande och lugnande läkemedel

Oxascand

Sobril

Atarax

 

Källa: 1177 Vårdguiden

Blodförtunnande och blodtrycksmediciner: Trombyl och Eliquis

Många blodförtunnande läkemedel innehåller acetylsalicylsyra som ökar risken för blödningar i tarmarna. Vid alkoholintag – även mindre doser – kan risken öka betydligt. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Många av de blodförtunnande läkemedlen innehåller acetylsalicylsyra som i sig ökar risken för blödningar i tarmarna. Vid alkoholintag – även mindre doser – kan risken öka betydligt. I den här gruppen med blodförtunnande förekommer läkemedel som Trombyl, Waran, Klopidogrel, Brilique, Pradaxa, Eliquis, Xarelto och Lixiana.

– Alkoholen gör att blodplättarna blir mindre klibbiga, vilket ger en lite blodförtunnande effekt. Om man dricker alkohol regelbundet, men plötsligt slutar, så ger det en rekyleffekt: Blodplättarna blir på nytt mer klibbiga, vilket kan leda till blodproppar. Det här gäller särskilt vid behandling med läkemedlet Waran. 

– Så tar man blodförtunnande läkemedel och dricker alkohol – då är det viktigt att man har en jämn men låg alkoholkonsumtion. Det är okej att ta något glas till maten varje dag, så länge man har en jämn koncentration eftersom man ställer in läkemedelsdosen utifrån hur tunt blodet är. Man bör alltså inte supa till ordentligt då och då. 

Läkaren Sven Wåhlin går igenom hur olika läkemedel reagerar i kombination med alkohol – öl, , vin, bubbel och sprit. Foto: Klaus Eppele / Adobe Stock

Hur reagerar olika blodtrycksmediciner då i kombination med alkohol?  

– Generellt har alkoholen initialt en blodtryckssänkande effekt, åtminstone någon timme efter intag, men sedan är den blodtryckshöjande. Man känner till massor med mekanismer till att det blir så. Ett skäl är att stressystemet aktiveras av alkohol. Alkoholen påverkar också saltbalansen i kroppen. 

– Men det här är väldigt olika från person till person. En del människor kan dricka enorma mängder alkohol, och får aldrig förhöjda blodtrycksvärden medan andra reagerar ganska snabbt. När det gäller vätskedrivande läkemedel mot högt blodtryck, så kan dessa interagera lite mer med alkohol och ge ett sämre blodtryck. 

Fotnot: I en tidigare version uppgavs felaktigt i en bildtext att läkemedlet Ipren innehåller substansen diklofenak.

Lista över blodförtunnande läkemedel och blodtrycksmedicin

Blodförtunnande

Trombyl

Clopidogrel

Cloriocard

Grepid

Plavix

Efient

Prasugrel

Brilique

Diprasorin

Dipyridamol

Waran

Pradaxa.

Eliquis

Xarelto

Lixiana

Fragmin

Innohep

Enoxaparin

Klexane

Heparin

 

Blodtrycksmedicin

Vätskedrivande:

Burinex

Torasemid

Torem

Furix

Lasix Retard

Esidrex 

Hydroklortiazid

Salures

Bendroflumetiazid

Hygropax

Spironolakton

Inspra 

Eplerenon

Amiloferm

Normorix

 

ACE-hämmare:

Captopril

Renitec

Enalapril

Zestril

Lisinopril

Triatec 

Ramipril

Coversyl Novum

 

Kalciumflödeshämmare:

Norvasc och Amlodipin

Cardizem

Cardizem Retard 

Cardizem Unotard

Plendil 

Felodipin

Isoptin

Isoptin Retard

Verapamil

Adalat Oros

Zanidip

Lerkanidip

 

Angiotensin-receptorblockerare:

Aprovel 

Irbesartan

Atacand

Candesartan

Cozaar

Losartan

Micardis 

Telmisartan

Diovan 

Valsartan

Teveten

 

Betablockerare:

Atenolol

Seloken

Metoprolol

 

Källa: 1177 Vårdguiden