Här får de äldre mest och minst läkemedel i landet
Allt fler gamla får många mediciner. Mer än var tionde person som är 75 år eller äldre har tio eller fler läkemedel. Var tjugonde får läkemedel som är direkt olämpliga.
Det skiljer stort mellan regionerna, visar en ny studie från Socialstyrelsen och KI. I Jönköping har flest äldre tio eller fler mediciner, på Gotland får flest äldre direkt olämpliga mediciner och Västra Götaland toppar listan över andelen gamla med tre eller fler psykofarmaka.
– Så stora skillnader som vi ser i den här studien ska det förstås inte få vara. Det är en fråga om jämlik och god vård oavsett var man bor, säger professor Johan Fastbom.
Äldre är känsligare för läkemedel - och somliga mediciner är olämpliga för gamla. Orsakerna till detta är många, berättar Johan Fastbom, läkare och professor i geriatrisk farmakologi vid Aging Research Center, Karolinska institutet och medicinskt sakkunnig, framför allt i läkemedelsfrågor, vid Socialstyrelsen.
– Kroppens omsättning av läkemedel förändras när man åldras, njurfunktionen försämras vilket kan göra att läkemedlet är kvar i kroppen längre och det blir för höga koncentrationer. Blodtrycksregleringen, och många organ som hjärnan och magsäcken blir också känsligare.
Konsekvenserna är ökad risk för biverkningar, som ibland kan vara allvarliga, som trötthet, försämrat minne, förvirring, blodtrycksfall, ökad fallrisk, lågt blodsocker och magblödningar.
Fler äldre har tio eller fler läkemedel
Läkemedelsanvändningen hos äldre har genom åren blivit allt mer omfattande. Andelen 75 år eller äldre som är ordinerade tio eller fler läkemedel, så kallad ”excessive polypharmacy”, ökade med 22 procent från 2006 till 2020, och är i dag nästan 12 procent i Sverige. Och de geografiska skillnaderna är stora, i region Jönköping hade 14,5 procent av de äldre tio eller fler läkemedel, i region Dalarna 10,1 år 2020. Det visar en studie från Socialstyrelsen och Karolinska institutet som presenteras i dag.
Viktigaste orsaken till ökningen är att det kommit många nya mediciner mot viktiga sjukdomar hos äldre, som hjärtsvikt, hjärtinfarkt och stroke, enligt Johan Fastbom.
– På det sättet är det inte oväntat, och nyttan av dessa behandlingar kan vara stor. Men ju fler läkemedel desto högre risk för biverkningar eller interaktioner, att olika läkemedel inte passar ihop. Det är en fin balansgång mellan nytta och risk som behöver hållas. Läkare måste tänka till extra när de skriver ut mediciner till äldre.
Idag får ungefär var tjugonde äldre mediciner som är direkt olämpliga för äldre. Flest på Gotland och Östergötland med runt 6 procent och minst i Kalmar och Skåne med drygt 4 procent. Nationellt sett har det skett en stor förbättring, tycker Johan Fastbom, användningen av olämpliga läkemedel har minskat med 59 procent på 15 år.
Läkemedelsprofessorns 5 bästa råd
Professor Johan Fastbom, som arbetat inom området äldre och läkemedel i snart trettio år, ger sina bästa råd till dig som patient eller anhörig.
Att ha tre eller fler psykofarmaka är en annan varningssignal när det gäller kvaliteten på äldres läkemedelsbehandling. Att blanda många olika lugnande, sömngivande och andra psykiatriska läkemedel ger hög risk för biverkningar. Här toppar Västra Götaland, Halland och Jönköping med runt 4 procent år 2020. Lägst ligger Södermanland med drygt hälften så hög andel, 2,4 procent.
– Skillnaderna mellan regionerna har minskat sedan 2006 men är fortfarande stora, och jag tycker man borde ha kommit längre på femton år. Sen är det vissa regioner som märker ut sig genom att ha legat högt under många år.
En fråga om jämlik vård och kvalitet
Det är inte rimligt att att tro att exempelvis äldre 75 år och över i Västra Götaland har nästan dubbelt så mycket psykisk ohälsa de behöver tre eller fler psykofarmaka för än motsvarande grupp i Södermanland, tycker Johan Fastbom.
Nu ska de försöka ta reda på vad skillnaderna beror på, och undersöka betydelsen av faktorer som befolkningsstruktur, utbildningsnivå och läkartäthet i de olika regionerna.
– Man talar också om ”terapitradition”, vilket är lite mer svårgreppbart. Att det så att säga sitter i väggarna hur man gör, att man alltid gjort på ett visst sätt som förs över från läkare till läkare.
Det ska inte vara så här stora geografiska skillnader, tycker Johan Fastbom. I grunden handlar det om lagens krav på en en god och likvärdig vård till alla, oavsett var man bor.
– Vi kan inte låta det vara på det här sättet. Det är en jämlikhets- och kvalitetsfråga, säger han.
Regioner som delar ut flest och minst läkemedel
Siffrorna visar andel personer i procent
Tio eller fler läkemedel
Jönköping – 14,5
Västerbotten – 13,5
Kronoberg – 12,7
Uppsala – 12,7
Norrbotten – 12,6
Halland – 12,4
Skåne – 11,9
Västernorrland – 11,8
Västmanland – 11,8
Västra Götaland – 11,7
Värmland – 11,6
Östergötland – 11,6
Jämtland – 11,5
Blekinge – 11,4
Örebro – 11,3
Södermanland – 11,1
Gotland – 10,9
Gävleborg – 10,9
Stockholm – 10,5
Kalmar – 10,2
Dalarna – 10,1
Tre eller fler psykofarmaka
Västra Götaland – 4,1
Halland – 3,9
Jönköping – 3,9
Kronoberg – 3,8
Skåne – 3,6
Uppsala – 3,5
Västerbotten – 3,4
Stockholm – 3,3
Värmland – 3,2
Jämtland – 3,0
Västernorrland – 3,0
Blekinge – 2,9
Gävleborg – 2,9
Örebro – 2,9
Dalarna – 2,8
Kalmar – 2,8
Östergötland – 2,8
Västmanland 2,7
Gotland – 2,6
Norrbotten – 2,6
Södermanland – 2,4
Läkemedel som bör undvikas till äldre
Gotland – 6,4
Östergötland – 6,3
Västra Götaland – 6,0
Stockholm – 5,8
Uppsala – 5,8
Värmland – 5,8
Örebro – 5,8
Jämtland – 5,7
Västerbotten – 5,7
Halland – 5,4
Norrbotten – 5,4
Jönköping – 5,3
Dalarna – 5,1
Blekinge – 4,9
Västernorrland – 4,9
Gävleborg – 4,8
Kronoberg – 4,8
Södermanland – 4,8
Västmanland – 4,6
Kalmar – 4,4
Skåne – 4,4
Källa: Socialstyrelsen
LÄS MER: Hälften av Sveriges äldre i riskzonen: Tar fel medicin
LÄS MER: Hjärtsjuka äldre får billigare och sämre läkemedel än yngre