Sveriges kommuner och regioner, SKR, rankar landets bästa vårdcentraler, eller hälsocentraler, som de kallas på vissa håll.
Sveriges kommuner och regioner, SKR, rankar landets bästa vårdcentraler, eller hälsocentraler, som de kallas på vissa håll. Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Betyg på 1 158 vårdcentraler: Bäst och sämst i din kommun

Tillräckligt med personal och tid för patienterna, kul på jobbet, personal som vill stanna och självbestämmande. Det är framgångsreceptet hos några av landets bästa vårdcentraler.

Topprankade Kvarnholmens vårdcentral i Nacka drivs av tre allmänläkare som jobbar där.     

– Jag känner igen alla mina patienters ansikten och vet vilka åkommor de har. Det gör arbetet lättare för mig som läkare och vården bättre för patienten, säger allmänspecialisten och verksamhetschefen Magnus Scheele. 

I vår sökbara lista kan du se de bästa och sämsta vårdcentralerna där just du bor.

Du får också expertens sex bästa tips på hur du väljer vårdcentral och får den allra bästa vården.   

Var du bor - och hur du väljer - kan påverka hur bra vård du får. I ny statistik från Sveriges kommuner och regioner, SKR, rankas landets bästa vårdcentraler, eller hälsocentraler, som de kallas på vissa håll. I enkäten, som gäller för 2021, har patienterna själva fått betygsätta sina vårdcentraler när det gäller exempelvis tillgänglighet, bemötande och kunskap. 

Flera vårdcentraler i toppen har fått superbetyg av sina patienter i flera år, som Äppelvikens vårdcentral i Stockholm och Backe hälsocentral i Strömsund.  

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill